A_BIO_AGRO_950

Hiszpania eksportuje więcej bakłażanów

11 grudnia 2014
FAMMU/FAPA podała, że w sezonie 2013/2014 (okres od 1 września 2013 roku do dnia 31 sierpnia 2014) hiszpański eksport bakłażanów wzrósł o niemal 15%. W sumie w omawianym okresie kraj ten wyeksportował dokładnie 141,3 tys. ton tego warzywa (122,9 tys. ton w poprzednim sezonie) za sumę 126,7 mln euro.
Ze wspomnianej ilości 95% skierowano na rynek unijny, gdzie największym odbiorcą była Francja z wynikiem 44,1 tys. ton - 31% udział oraz Niemcy z wynikiem 29,8 tys. ton, a także Holandia - 14,3 tys. ton. Ponadto około 13,7 tys. ton hiszpańskich bakłażanów trafiło do Włoch,
8,9 tys. to do Wielkiej Brytanii oraz 7,7 tys. ton na Węgry. W omawianym okresie do Polski trafiło zaledwie 1,9 tys. ton tych warzyw.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę