biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Hiszpania eksportuje więcej bakłażanów

11 grudnia 2014
FAMMU/FAPA podała, że w sezonie 2013/2014 (okres od 1 września 2013 roku do dnia 31 sierpnia 2014) hiszpański eksport bakłażanów wzrósł o niemal 15%. W sumie w omawianym okresie kraj ten wyeksportował dokładnie 141,3 tys. ton tego warzywa (122,9 tys. ton w poprzednim sezonie) za sumę 126,7 mln euro.
Ze wspomnianej ilości 95% skierowano na rynek unijny, gdzie największym odbiorcą była Francja z wynikiem 44,1 tys. ton - 31% udział oraz Niemcy z wynikiem 29,8 tys. ton, a także Holandia - 14,3 tys. ton. Ponadto około 13,7 tys. ton hiszpańskich bakłażanów trafiło do Włoch,
8,9 tys. to do Wielkiej Brytanii oraz 7,7 tys. ton na Węgry. W omawianym okresie do Polski trafiło zaledwie 1,9 tys. ton tych warzyw.


POWIĄZANE

Na łamach Klubu Jagiellońskiego Kamil Wons kreśli obraz nowego podziału, który r...

GUS raportuje stabilność i „odporność” polskiego rolnictwa. Na wsi widzimy co in...

Papryka, jabłka, zboże… To nie gest dobroci, ale dramat bezsilności. Polska wieś...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę