A_BIO_AGRO_950

Hiszpania eksportuje więcej

13 kwietnia 2007
Hiszpańscy rolnicy zwiększyli swój udział w unijnym rynku warzyw i owoców. Sprzedaż za granicę wzrosła w ciągu roku aż o 10%. Niestety nie oznaczało to dużo większych dochodów producentów, bowiem ze względu na niskie ceny, wartość eksportu wzrosła jedynie o 4%.

Najbardziej staniały pomidory, kapusta i papryka. Nieco mniejsze starty zanotowali sadownicy i ogrodnicy. W tym sektorze spadek cen nie przekroczył 2%. W zeszłym roku z Hiszpanii wyeksportowano prawie 10 milionów ton warzyw i owoców o wartości przekraczającej 7 miliardów euro. Najwięksi odbiorcy hiszpańskiego towaru, to: Niemcy, Francja i Wielka Brytania.


POWIĄZANE

Rosnące zainteresowanie konsumentów produktami bio oraz potrzeba zrównoważonego ...

Polscy sadownicy i konsumenci pod presją kolejnych podwyżek. Apel KUPS do posłów...

Współczesny rynek suplementów diety rozwija się w błyskawicznym tempie. Konsumen...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę