Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Historyczny rekord eksportu polskiej żywności

8 listopada 2012
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) podniósł swoje prognozy eksportu żywności z Polski na 2012 r. do 16,3 mld euro. To najwyższa w historii wartość, o ponad 1 mld wyższa niż w 2011 r. - stwierdza "Rzeczpospolita".

Jak mówi ekonomista BGŻ Michał Koleśnikow, lepszy wynik to przede wszystkim efekt kursu walut w I półroczu. - Złoty był wówczas nie tylko słabszy wobec euro niż w tym samym okresie 2011 r., ale też niż prognozowała większość analityków walutowych. Dzięki temu dynamika eksportu pozytywnie nas zaskoczyła - wyjaśnia.

Eksport napędzają też rosnące ceny żywności na świecie.

Według Wiesława Łopaciuka z IERiGŻ do zwiększania eksportu nasze firmy zachęca także wyższa, niespodziewana wcześniej produkcja. Muszą poradzić sobie z nadwyżkami - mówi.

Eksport rozwija się szybciej niż import, co przekłada się na wzrost salda - w 2011 r. wyniosło niemal 2,6 mld euro, a w tym, jak szacuje IERiGŻ, może sięgnąć 3,3 mld.

Słabnie u nas zainteresowanie drogimi towarami z zagranicy, a nasze relatywnie tanie produkty chętniej kupuje zachodnia Europa - tłumaczy Andrzej Kalicki, szef Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/Fapa).



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę