Heinz, producent keczupu i przetworów warzywnych rozważa przeniesienie części produkcji z Europy Zachodniej do Pudliszek, gdzie mieści się siedziba jego polskiego oddziału.
Taką informację podał serwis internetowy FoodProductionDaily.com. Według rzeczniczki Heinz Poland, Doroty Ponińskiej, w Pudliszkach prowadzone są testy mające na celu ustalenie rentowności przejęcia produkcji z Europy Zachodniej. - Żadna wiążąca decyzja jak dotąd nie zapadła, a badania są na wstępnym etapie - zastrzegła Ponińska.
Heinz Poland ma w Pudliszkach dwa zakłady. Pierwszy z nich przetwarza pomidory i warzywa, drugi przygotowuje gotowe posiłki. Oba zatrudniają łącznie 670 pracowników. Ich obroty wyniosły w ubiegłym roku 266 mln zł, co jest tylko niewielkim ułamkiem sprzedaży Heinza w krajach Europy Zachodniej.
Zdaniem FoodProductionDaily.com zakłady w Pudliszkach mają niskie koszty. Poza tym Heinzowi coraz trudniej konkurować w Europie Zachodniej, gdzie jego udział w rynku przetworzonych produktów rolnych zaczął się zmniejszać. W ubiegłym roku wartość sprzedaży na europejskim rynku spadła o 1,4 proc.