OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Handlowa etykieta

1 lutego 2008
Proste i zrozumiałe mają być etykiety na produktach spożywczych. Projekt nowego rozporządzenia przedstawiła Komisja Europejska. Dzięki ujednoliceniu zasad konsumenci będą mieli mniej kłopotu z kupowaniem żywności. Na etykietach będą umieszczone jedynie najważniejsze rzeczy.

Brak kluczowych informacji na opakowaniach, różne oznakowania w zależności od kraju członkowskiego - to wszystko powoduje, że konsumenci są zdezorientowani i mają kłopot z właściwym odczytaniem etykiet na produktach.

Komisarz do spraw zdrowia i bezpieczeństwa żywności Markos Kyprianu chce, by prawo określało wiele aspektów - począwszy od wielkości czcionki, przez zamieszczanie pełnego składu, do odmiennego znakowania produktów zawierających składniki alergizujące - jak orzechy, czy mleko. Całkowitą nowością będzie wymóg podawania informacji o zawartości produktów uczulających w potrawach przez właścicieli barów i restauracji.


POWIĄZANE

Optymistycznych perspektyw dla polskiego handlu wciąż nie widać, wynika z Barome...

Ponad połowa (53%) opiekunów zwierząt w Polsce przyznaje, że w sytuacjach streso...

Poczta Polska uruchomiła niezwykłą pasiekę - z ulami wykonanymi z materiałów poc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę