Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Handlowa etykieta

1 lutego 2008
Proste i zrozumiałe mają być etykiety na produktach spożywczych. Projekt nowego rozporządzenia przedstawiła Komisja Europejska. Dzięki ujednoliceniu zasad konsumenci będą mieli mniej kłopotu z kupowaniem żywności. Na etykietach będą umieszczone jedynie najważniejsze rzeczy.

Brak kluczowych informacji na opakowaniach, różne oznakowania w zależności od kraju członkowskiego - to wszystko powoduje, że konsumenci są zdezorientowani i mają kłopot z właściwym odczytaniem etykiet na produktach.

Komisarz do spraw zdrowia i bezpieczeństwa żywności Markos Kyprianu chce, by prawo określało wiele aspektów - począwszy od wielkości czcionki, przez zamieszczanie pełnego składu, do odmiennego znakowania produktów zawierających składniki alergizujące - jak orzechy, czy mleko. Całkowitą nowością będzie wymóg podawania informacji o zawartości produktów uczulających w potrawach przez właścicieli barów i restauracji.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę