Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Hamburger po polsku: ciepła bułka z kotletem schabowym

5 stycznia 2016
Polską alternatywę dla międzynarodowego hamburgera chce wprowadzić na nasz rynek konsorcjum producentów z Górnego i Dolnego Śląska. Przygotowywana na ciepło bułka z kotletem schabowym miałaby być sprzedawana pod handlową marką SchaBIK.

W czwartek w zakładach mięsnych, które mają dostarczać kotlety do gotowego produktu, przeprowadzono bicie rekordu Guinnessa w przygotowaniu tych kanapek. Jak przekazał PAP współpomysłodawca przedsięwzięcia Jan Akielaszek, w ciągu godziny udało się zrobić 454 kanapki, czyli ponad 7,5 na minutę.

Kotlety schabowe do kanapek mają dostarczać zakłady mięsne z górnośląskich Świerklan, a bułki i panierkę - piekarnia z Wrocławia.

Jak powiedział przedstawiciel zakładów mięsnych z górnośląskich Świerklan, rozpoczęły się już rozmowy z potencjalnymi dystrybutorami kanapki, która miałaby być sprzedawana m.in. na stacjach benzynowych. Potencjalni chętni podpisywaliby umowę z konsorcjum na dystrybucję kanapek, ich przygotowanie miałoby się odbywać w miejscach sprzedaży. Dodał, że sposoby przygotowania kanapek zastrzeżono.

Projekt kartonowego trójkątnego opakowania kanapki zawiera informację, że produkt ma mieć masę 200 g, a w jego skład, prócz bułki i panierowanego kotleta schabowego, miałby też wchodzić polski ogórek konserwowy.



POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Transformacja energetyczna w Polsce nabiera tempa. Coraz większe znaczenie w tym...

W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół, a na świecie ich liczba przekracz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę