Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Grzyby odżywcze po naświetleniu

20 kwietnia 2006

Jedzenie grzybów nie ma sensu - to częsty argument w ustach przeciwników leśnych przysmaków. Jednak najnowsze odkrycia mogą obalić ten mit - grzyby mogą być cennym źródłem witaminy D. Ale dopiero grzyby "opalone".

Grzyby stają się doskonałym źródłem witaminy D dopiero po naświetleniu ich promieniami ultrafioletowymi. Wyniki najnowszych badań wskazują, że trzeba je tak potraktować, gdy jeszcze rosną lub chwilę po zebraniu.

Do tej pory spożywano grzyby raczej ze względu na to czego nie zawierają - przede wszystkim niską zawartość tłuszczu i kalorii. Teraz może się okazać, że staną się popularne wśród tych, którzy nie lubią ryb i mleka - tradycyjnych źródeł witaminy D.

Oczywiście jeśli odkrycie to się potwierdzi, trzeba będzie zmienić nieco warunki uprawy np. pieczarek, które do tej pory rosły w ciemności. Teraz trzeba im będzie zapewnić choćby krótką wizytę w "solarium".


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę