A_BIO_AGRO_950

Grzybowe Mazury

3 września 2003

Podgrzybki, kurki, turki czy osiniaki - mazurskie lasy są ich pełne. Coraz częściej turyści przyjeżdżają na Mazury również po to, by powrócić do domu z wianuszkiem zasuszonych grzybów.

Grzyby będą rosły w mazurskich lasach do później jesieni. Najwięcej jest teraz: podgrzybków, kurek, turków, koźlaków, osiniaków oraz najbardziej poszukiwanych borowików, których wysyp będzie pod koniec września. W połowie września grzybiarze wybierają się na prośnianki, zwyczajowo nazywane na Mazurach zielonkami czy siwkami. Grzyby te zdobyły popularność dzięki swoim walorom smakowym, szczególnie nadają się do marynat.

Grzybobranie na Mazurach może być również jedną z form aktywnego wypoczynku. Korzystają z niego najczęściej ludzie starsi i w średnim wieku, choć coraz częściej spotyka się również młodych zapaleńców. Oprócz korzyści w postaci zebranych grzybów i przetworów, wracamy do domu dotlenieni świeżym mazurskim powietrzem.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę