Grecki eksport owoców i warzyw wzrósł od stycznia do maja o 16,3 proc.
28 września 2013
FAMMU/FAPA podała, że w okresie od początku stycznia do końca maja bieżącego roku grecki eksport owoców i warzyw wzrósł o 16,3 proc. w ujęciu ilościowym i o 21,8 proc. w ujęciu wartościowym wobec analogicznego okresu przed rokiem.
Tym samym w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2013 roku Grecy wyeksportowali nieco ponad 528,0 tys. ton świeżych produktów ogrodnictwa o łącznej wartości 371,1 mln euro. Eksport warzyw wzrósł wobec poprzedniego roku o 7,8% w ujęciu ilościowym, największy wzrost dostaw odnotowały ogórki - przeszło 27% do wielkości ponad 22,0 tys. ton oraz pomidory - o 17% do wolumenu ponad 13,0 tys. ton.
Eksport owoców wzrósł wobec poprzedniego okresu o 18,6% osiągając łącznie wolumen 423,8 tys. ton, a wzrost wielkość sprzedaży poza granicę odnotowały pomarańcze, mandarynki, truskawki czy jabłka i kiwi. Największym odbiorcą greckich owoców i warzyw w omawianym okresie pierwszych pięciu miesięcy bieżącego roku były Niemcy, Bułgaria, Rumunia oraz Rosja.