Ptak_Waw_CTR_2024

Grecja wyprodukuje mniej cytrusów

22 sierpnia 2012
FAMMU/FAPA podała, że w sezonie 2011/2012 (listopad/październik) greckie zbiory pomarańczy spodziewane są na poziomie 910,0 tys. ton, to jest o dokładnie 8,6 proc. mniej wobec poprzedniego sezonu kiedy zebrano łącznie 996,0 tys. ton tych cytrusów.
Nieco mniejsza będzie również tegosezonowa konsumpcja w kraju - 424,0 tys. ton, natomiast niezmienna ilość pomarańczy zostanie skierowana

do przetwórstwa - 135,0 tys. ton. O ponad 20,0 tys. ton mniejszy będzie spodziewany eksport w sezonie 2011/2012 - nieco ponad 360,0 tys. ton, natomiast prawie dwukrotnie wzrośnie import cytrusów - do niemal 10,0 tys. ton.

W sezonie 2011/2012 prognozowana produkcja soku pomarańczowego to około 8,3 tys. ton czyli wielkość niemal identyczna co przed rokiem.

W przypadku zbiorów mandarynek w sezonie 2011/2012 zbiory utrzymają się na niezmienionym wobec poprzedniego sezonu poziomie 120,0 tys. ton. Więcej za to zostanie skonsumowanych tych owoców - około 56,0 tys. ton, mniej za to trafi do eksportu - prawdopodobnie około 66,2 tys. ton.
Największe ilości pomarańczy corocznie kierowane są na rynek rumuński, niemiecki, serbski czy albański i polski.

W przypadku mandarynek, najchętniej kupowane są one również przez Rumunów, Bułgarów, Serbów czy Macedończyków. Na większym niż w poprzednim sezonie poziomie utrzyma się produkcja cytryn - wstępnie oszacowana na około 45,0 tys. ton. Na zbliżonym do poprzedniosezonowego poziomie utrzyma się zarówno import jak i eksport tych cytrusów - -przy czym ten pierwszy wyniesie około 30,3 tys. ton a drugi odpowiednio - 2,4 tys.
ton. Głównym i w zasadzie jedynym odbiorcą greckich cytryn są Bułgarzy, za to owoce te importowane są przede wszystkim z Argentyny i Macedonii.

Najmniejsza ze wszystkich cytrusów jest produkcja grapefruitów, w bieżącym sezonie 2011/2012 oszacowana na zaledwie 6,0 tys. ton, przy czym biorąc pod uwagę krajowy poziom konsumpcji na poziomie ponad 7,2 tys. ton Grecy zmuszeni są do corocznego importu tych cytrusów wynoszącym około 4,0 tys. ton, głównie z RPA.



POWIĄZANE

W październiku odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Miód” Copa-Cogeca, w który...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...

Przechowywanie paliwa w gospodarstwie rolnym wymaga wdrożenia odpowiednich rozwi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę