Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Grecja stawia na produkt regionalny. My też możemy!

5 stycznia 2016
Greckie podejście do produktu regionalnego może być inspiracją również dla opolskich rolników – taki wniosek pojawia się, gdy porównamy polskie i greckie rolnictwo. Grupa rolników z Izby Rolniczej w Opolu miała taką okazję i odbyła krótką podróż studialną do kraju, który słynie z produkcji oliwek, wina i serów. Najważniejsze doświadczenie, jakie można przekazać rolnikom na Opolszczyźnie, pokazuje, że inwestowanie w produkt regionalny o wyjątkowym charakterze może się opłacać. Grecja uczyniła z tego swój atut.
W sytuacji, kiedy możliwości tamtejszego rolnictwa są ograniczone kształtem terenu, przez lata wypracowano unikatowe formuły produkcji lokalnych specjalności takich jak wspomniane sery, czy wina. Przypomnijmy, że najchętniej uprawianymi w Grecji roślinami są bawełna, tytoń, oliwki, winorośl, cytrusy, kukurydza, warzywa, a na północy ryż. Przy ubogich glebach, duże znaczenie ma także produkcja zwierzęca. Najliczniejsze pogłowie posiada stado owiec, dla których dobrych warunków do wypasu dostarczają górskie łąki i pastwiska. I to właśnie Grecy potraktowali jako „znak rozpoznawczy”. Jak wiadomo, wytwarzany z mieszanki mleka owczego i koziego ser feta – uznany przez Trybunał Sprawiedliwości w Luksemburgu z produkt typowo grecki - może być tak nazywany tylko przez greckich producentów.
Grecja, która nie jest już postrzegana jako najbiedniejszy kraj Unii Europejskiej potrafiła uczynić z rolnictwa ważną branżę gospodarki dającą zatrudnienie blisko 1/3 ludności czynnej zawodowo. Jak zauważyli członkowie opolskiej Izby Rolniczej, mimo, że rolnictwo greckie jest słabo zmechanizowane i wielu rolników nadal wykorzystuje siłę pociągową zwierząt, dodaje to niezwykłego uroku. W zalewie produkcji masowej jest to atrakcja dla wielu odbiorców poszukujących naturalnych metod uprawy i hodowli.
Ze względu na różnicę warunków klimatycznych, Polska w przeciwieństwie do Grecji nie stanie się europejskim potentatem produkcji wina. Niemniej cenne wydaje się tradycyjne podejście do hodowli winorośli. Tradycje uprawy i wyrobu wina liczą tam cztery tysiące lat, a winnice rozpościerają się od południowej części  kraju aż po granicę z Macedonią oraz wyspy na Morzu Egejskim.
Seminarium wyjazdowe dało osobom biorącym w nim udział możliwość do przyjrzenia się krajobrazowi Grecji oraz modelowi gospodarstw rolnych. Wartościowe doświadczenia wyniesione z tej podróży zostaną przekazane zainteresowanym rolnikom z naszego województwa, w szczególności te dotyczące promowania regionalnych produktów rolnych. 



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę