OPOLAGRA_2025

Grecja odżywa po kryzysie

9 października 2007
Grecki rynek drobiu zaczyna podnosić się po kryzysie wywołanym epidemią ptasiej grypy w 2006 roku. Wówczas wiele firm stało na skraju bankructwa, ale dzięki wprowadzeniu wysokich standardów produkcji, drobiarstwo staje się coraz bardziej opłacalne.

Rynek drobiu to w Grecji potężny przemysł. Branża jest bardzo skonsolidowana i prawie 3/4 rynku należy do kilku, największych spółek. W 2006 roku po informacji o przypadkach ptasiej grypy drastycznie spadł popyt. Greckie zakłady przeszyły bardzo trudny okres i dopiero teraz, dzięki konsekwentnemu wprowadzaniu wysokich standardów wychodzą na swoje. Mięso drobiowe to ponad 30% całego rynku mięsa, roczna produkcja sięga 180 tysięcy ton.


POWIĄZANE

Nastroje w rolnictwie ostrożnie optymistyczne, choć sytuacja ekonomiczna wielu g...

Choć padel jest relatywnie prostym sportem, mniej kontuzjogennym, niż tenis i od...

Zielone Pola z Osadkowski rozpoczęte Ciepła zima, wiosenne przymrozki, susza już...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę