Biogaz_III Forum 2025

Greccy drobiarze opierają się kryzysowi

5 stycznia 2016

Jak informuje FAMMU/FAPA, zdaniem ekspertów z Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), w sezonie 2011/2012 produkcja mięsa drobiowego oraz jego sprzedaż w Grecji powinny utrzymywać się na stabilnym poziomie.
W sezonie 2011/2012 Grecy mogą wyprodukować 179 tys. ton mięsa drobiowego, czyli tyle samo co przed rokiem. Ilość ta wystarczy, aby Grecja pozostała w dużej mierze samowystarczalna w mięso drobiowe.

Spożycie mięsa z kurcząt brojlerów może wzrosnąć o 1,5 proc. do 212 tys. ton. Spożycie drobiu przypadające na jednego mieszkańca wynosi w Grecji 18,5 kg/osobę. Pomimo kryzysu ekonomicznego, konsumpcja tego gatunku mięsa w Grecji rośnie ze względu na przekonanie o jego wartościach odżywczych oraz na konkurencyjność cenową w porównaniu z mięsem czerwonym.

 


POWIĄZANE

Zasuszenie to nie wakacje od pracy utwierdzonej w komórkach nabłonka wymienia; t...

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę