Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Greccy drobiarze opierają się kryzysowi

5 stycznia 2016

Jak informuje FAMMU/FAPA, zdaniem ekspertów z Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), w sezonie 2011/2012 produkcja mięsa drobiowego oraz jego sprzedaż w Grecji powinny utrzymywać się na stabilnym poziomie.
W sezonie 2011/2012 Grecy mogą wyprodukować 179 tys. ton mięsa drobiowego, czyli tyle samo co przed rokiem. Ilość ta wystarczy, aby Grecja pozostała w dużej mierze samowystarczalna w mięso drobiowe.

Spożycie mięsa z kurcząt brojlerów może wzrosnąć o 1,5 proc. do 212 tys. ton. Spożycie drobiu przypadające na jednego mieszkańca wynosi w Grecji 18,5 kg/osobę. Pomimo kryzysu ekonomicznego, konsumpcja tego gatunku mięsa w Grecji rośnie ze względu na przekonanie o jego wartościach odżywczych oraz na konkurencyjność cenową w porównaniu z mięsem czerwonym.

 


POWIĄZANE

Zgodnie z opublikowanymi dzisiaj danymi GUS nominalna dynamika sprzedaży detalic...

Zgodnie z danymi GUS produkcja sprzedana przemysłu w przedsiębiorstwach zatrudni...

Ustawa o dzierżawie, Wspólna Polityka Rolna i Zielony Ład, instrumenty finansowe...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę