Granty uzyskane w ramach Programu ,,Agro – Smak 2’’ przeznaczone są na wsparcie inicjatyw związanych z promocją i rozwojem produktów regionalnych i tradycyjnych. Celem Programu jest bowiem wsparcie tworzenia w Polsce rynku produktów regionalnych i lokalnych o potwierdzonej jakości, zgodnej z polityką prowadzoną przez Komisję Europejską.
Ponadto w ramach Projektu Agro – Smak 2 podejmowane są działania na rzecz rozwoju produktu polegające na przekazaniu wiedzy i umiejętności producentom produktów regionalnych dotyczących: zasad ochrony oraz funkcjonowania produktów na rynku europejskim, zasad przygotowywania specyfikacji produktu do ubiegania się o ochronę oraz efektywnego zarządzania chronioną marką produktu. Można uzyskać również pomoc w uzyskaniu ochrony prawnej wymagającej przedstawienia specyfikacji danego produktu.
Program Agro-Smak 2 realizowany jest na zlecenie Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej przez Fundację Fundusz Współpracy.