Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej , województwo podkarpackie z myślą o miłośnikach kuchni regionalnej organizuje cykl warsztatów kulinarnych promujący tradycyjne specjały kuchni regionalnej.
Podczas sześciu spotkań, od października 2013 r. do marca 2014 r., uczestnicy warsztatów będą mieli okazję poznać przepisy na potrawy i przysmaki Lasowiaków i Rzeszowiaków uhonorowane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisem na listę produktów tradycyjnych. Wśród nich znajdą się m.in. pierogi św. Jacka z Nockowej, zupa dziadowska z Cieplic, panepuchy i kacapoły z Górek, gołąbki z kaszy gryczanej – specjały z Grodziska Dolnego, a także tradycyjne potrawy wigilijne z Glinika Zaborowskiego czy wielkanocne z Handzlówki. Spotkania poprowadzą specjalistki z Kół Gospodyń Wiejskich działających w danym regionie.
Zajęcia będą odbywać się w parku etnograficznym w ostatnie soboty miesiąca, w godz. 11.00-13.30. Wyjątkiem jest spotkanie grudniowe, które zaplanowano na drugą sobotę miesiąca.