Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Gotuj lokalnie

11 lutego 2015
Od 17 do 23 lutego 2015 roku trwa  nabór uczestników do piątej edycji projektu,, Gotuj lokalnie’’ realizowanego przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Fundacja EFRWP przy współpracy z Akademią Marcina Budynka, przygotowała dla nauczycieli oraz uczniów ze szkół gastronomicznych cykl zajęć, poszerzających wiedzę na temat produktów tradycyjnych i regionalnych. W ramach projektu „Gotuj lokalnie” uczestnicy poznają liczne możliwości wykorzystania takich produktów w kreowaniu nowoczesnej kuchni, przy zachowaniu ich charakterystycznego smaku. Dodatkowo, warsztaty mają zachęcić przyszłych kucharzy do współpracy z lokalnymi producentami i rolnikami – dzięki temu potrawy przez nich serwowane zawsze zachowają wysoką jakość oraz podbiją serca gości.

Zgłoszenia do projektu – należy wypełnić formularz elektroniczny, dostępny na stronie www.efrwp.pl w terminie od 17 do 23 lutego br. W projekcie weźmie udział 18 szkół gastronomicznych z całej Polski. W pierwszej kolejności zakwalifikowane zostaną szkoły, które zgłosiły się w ubiegłym roku do projektu „Gotuj lokalnie”, ale z powodu braku miejsc znalazły się na liście rezerwowej. Kolejnym kryterium, decydującym o zakwalifikowaniu do projektu, będzie kolejność zgłoszeń.

– Już od kilku lat staramy się pokazać młodym adeptom sztuki kulinarnej, że Polska jest bogata w tradycyjne, regionalne produkty, które w niecodzienny sposób można wykorzystać w gotowaniu. Przyszli szefowie powinni wiedzieć, że te wyjątkowe, lokalne produkty mogą stanowić podstawę nowoczesnej kuchni. W projekcie chcemy także zwrócić uwagę na korzyści, jakie płyną z bezpośredniej współpracy z producentami w zawodzie kucharza – mówi Marek Zagórski, Prezes Zarządu Fundacji EFRWP.
Projekt „Gotuj lokalnie” podzielony jest na trzy etapy: szkolenie z szefami kuchni, które w tej edycji przeprowadzą m.in. Marcin Budynek, Jerzy Pasikowski i Joseph Seeletso, skierowane do  nauczycieli z placówek biorących udział w programie w ramach Targów EuroGastro 2015, warsztaty kulinarne prowadzone przez nauczycieli w szkołach (zajęcia teoretyczne oraz praktyczne), a także konkurs dla uczniów na danie główne wykorzystujące produkty regionalne. Jego zwycięzcy otrzymają nagrodę specjalną – kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Dodatkowo na wszystkich finalistów czekają nagrody rzeczowe.
Projekt „Gotuj lokalnie” realizowany jest przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę