W Centrum Techniki Kulinarnej DORAM 27 września , rozstrzygnięty został zorganizowany przez Fundacje Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej ogólnopolski konkurs kulinarny „Gotuj lokalnie''
W konkursie wzięło udział 10 ekip, wybranych w I etapie konkursu, z różnych regionów Polski, których zadaniem było zaprezentowanie na talerzu w nowoczesny sposób produktów regionalnych.
Zadaniem każdego zespołu było przygotowanie dania głównego i przystawki lub deseru, których bazą były przede wszystkim polskie produkty tradycyjne i lokalne.
Poniżej prezentujemy laureatów konkursu
I miejsce - Agnieszka Dymińska i Anna Łohonko - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim
II miejsce - Maciej Pisarek i Kamila Woźniak - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim
Obie drużyny przygotował nauczyciel Paweł Salamon
III miejsce - Weronika Kozłowska i Bartłomiej Brzozowski - Zespół Szkół RCKU w Kościelcu, których opiekunem była Jolanta Chruścielska.
„Gotuj lokalnie" to program promujący tradycyjne polskie produkty żywnościowe. Jest on skierowany do uczniów szkół średnich o profilu gastronomicznym oraz ich nauczycieli.
Celem programu jest przekazywanie wiedzy na temat regionalnych i tradycyjnych produktów najwyższej jakości oraz możliwości ich najlepszego wykorzystywania w nowoczesnej kuchni polskiej.
Udział w programie daje młodym adeptom sztuki kulinarnej także możliwość poszerzenia wiedzy teoretycznej oraz podniesienia swoich kwalifikacji zawodowych. Uczestnicy mają także szansę sprawdzenia swoich umiejętności podczas udziału w ogólnopolskich konkursach kulinarnych.