Ptak_Waw_CTR_2024

Gotowe dania to sama chemia!

3 grudnia 2015
W sklepie omijamy półki z żywnością w proszku i sięgamy po gotowe dania, które wydają się być zdrowsze - pisze FAKT.pl. Okazuje się jednak, że takie klopsiki, gołąbki czy zrazy naszpikowane są konserwantami i polepszaczami smaku.

Wiele słyszy się w obecnych czasach o zdrowym i racjonalnym odżywianiu. Większości osób wydaje się, że jeśli samemu nie zrobi obiadu, a kupi sobie gotowy odpowiednik w słoiku, to wyjdzie na to samo. Otóż to nie prawda. Może się okazać, że często smaczne, gotowe dania, mogą odbić się na naszym zdrowiu.

- Produkty wysokoprzetworzone np. dania w słoikach czy inne gotowe potrawy, które mają długą datę przydatności do spożycia, zawierają wzmacniacze smaku, aby przypominać potrawy przygotowywane w domu. Zawierają także konserwanty, które chronią je przed zepsuciem. Jednocześnie intensywna obróbka technologiczna i termiczna (która wydłuża termin przydatności), powoduje straty w składnikach odżywczych i mineralnych ­- mówi Agata Machalla, dietetyk z centrum Naturhouse z Poznania.

W niepozornym daniu z kaszą jęczmienną i mięsem wieprzowym możemy znaleźć także całą masę niezdrowych dodatków, od których włos się jeży na głowie. Guanylan disodowy powoduje bóle głowy i zaparcia, trifosforan pentapotasu może nasilić objawy osteoporozy i spowolnić metabolizm, inozynian disodowy może doprowadzić do powstania kamicy nerkowej, a glutaminian monosodowy wpływa na zawroty głowy, palpitacje serca i nadmierną potliwość. To tylko niektóre z zawartych w potrawie dodatków.Oczywiście zjedzenie jednego słoiczka raz na jakiś czas nie doprowadzi do takich spustoszeń w organizmie, ale częste ich spożywanie już tak.

- Jeśli takie dania są podstawą naszej diety, to wtedy wszystkie dodatki i konserwanty w nich zawarte mogą się skumulować w organizmie - dodaje Agata Machalla.

Dlatego nie warto się truć z pozoru wyglądającymi na zdrowe gotowymi daniami. Jeśli naprawdę brakuje czasu na przygotowanie pełnowartościowego obiadu, lepiej wcześniej go ugotować albo zrobić łatwe i proste danie. Warto się nad tym zastanowić, bo w grę wchodzi nasze zdrowie.


POWIĄZANE

18 lat edukacji konsumenckiej ✿ współpraca z placówkami naukowymi ✿ promowanie  ...

W piątek na Rządowym Centrum Legislacji opublikowano projekty ustaw: o rejestrow...

W październiku odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Miód” Copa-Cogeca, w który...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę