Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Gotowe dania to sama chemia!

3 grudnia 2015
W sklepie omijamy półki z żywnością w proszku i sięgamy po gotowe dania, które wydają się być zdrowsze - pisze FAKT.pl. Okazuje się jednak, że takie klopsiki, gołąbki czy zrazy naszpikowane są konserwantami i polepszaczami smaku.

Wiele słyszy się w obecnych czasach o zdrowym i racjonalnym odżywianiu. Większości osób wydaje się, że jeśli samemu nie zrobi obiadu, a kupi sobie gotowy odpowiednik w słoiku, to wyjdzie na to samo. Otóż to nie prawda. Może się okazać, że często smaczne, gotowe dania, mogą odbić się na naszym zdrowiu.

- Produkty wysokoprzetworzone np. dania w słoikach czy inne gotowe potrawy, które mają długą datę przydatności do spożycia, zawierają wzmacniacze smaku, aby przypominać potrawy przygotowywane w domu. Zawierają także konserwanty, które chronią je przed zepsuciem. Jednocześnie intensywna obróbka technologiczna i termiczna (która wydłuża termin przydatności), powoduje straty w składnikach odżywczych i mineralnych ­- mówi Agata Machalla, dietetyk z centrum Naturhouse z Poznania.

W niepozornym daniu z kaszą jęczmienną i mięsem wieprzowym możemy znaleźć także całą masę niezdrowych dodatków, od których włos się jeży na głowie. Guanylan disodowy powoduje bóle głowy i zaparcia, trifosforan pentapotasu może nasilić objawy osteoporozy i spowolnić metabolizm, inozynian disodowy może doprowadzić do powstania kamicy nerkowej, a glutaminian monosodowy wpływa na zawroty głowy, palpitacje serca i nadmierną potliwość. To tylko niektóre z zawartych w potrawie dodatków.Oczywiście zjedzenie jednego słoiczka raz na jakiś czas nie doprowadzi do takich spustoszeń w organizmie, ale częste ich spożywanie już tak.

- Jeśli takie dania są podstawą naszej diety, to wtedy wszystkie dodatki i konserwanty w nich zawarte mogą się skumulować w organizmie - dodaje Agata Machalla.

Dlatego nie warto się truć z pozoru wyglądającymi na zdrowe gotowymi daniami. Jeśli naprawdę brakuje czasu na przygotowanie pełnowartościowego obiadu, lepiej wcześniej go ugotować albo zrobić łatwe i proste danie. Warto się nad tym zastanowić, bo w grę wchodzi nasze zdrowie.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę