Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Gospodarze rezygnują z przydomowego chowu kur

5 stycznia 2016
Na warmińsko-mazurskich wsiach trudno w obejściach zobaczyć kury, a mieszkańcy wsi często kupują jaja i drób w sklepach - alarmują doradcy rolni i namawiają do przydomowego chowu kur.

- Dawniej na Warmii kura w obejściu musiała być. Co więcej, ich trzymanie było powiązane z całym rytuałem: wypuszczając rano kury gospodyni macała każdą z osobna sprawdzając, czy zniesie dziś jajko, potem pilnowało się, by kura nie zniosła jaja gdzieś w ukryciu. Kurom też oddawało się nie zjedzone resztki np. ziemniaków. Dziś niestety te obyczaje upadły - powiedział w rozmowie z PAP Warmiak i znawca obyczajów i historii Warmii Edward Cyfus.

- Jaja i drób mieszkańcy wsi kupują w sklepach - dodał Cyfus.

Rolnik spod Kętrzyna i działacz rolnych organizacji Kazimierz Wróblewski także w swoim gospodarstwie nie ma kur. - W mojej wsi na kilkanaście gospodarstw kury trzymają dwie panie. To się po prostu nie opłaca. Ceny pasz, czy zboża, którymi trzeba karmić kury są wysokie. Wiejskie jajko kosztuje dziś ok. 70 gr., fermowe można kupić za 40 gr - powiedział Wróblewski.

Zmniejszanie przydomowego chowu kur zauważyli też warmińsko-mazurscy doradcy rolni, którzy w branżowych gazetach wydawanych przez ośrodki doradztwa rolniczego zaczęli w ostatnich miesiącach zamieszczać teksty o pożytkach przydomowej hodowli kur. Na razie efektów tych publikacji jednak nie widać.

- Gdy rolnik nastawi się na hodowlę bydła, to nie zawraca sobie głowy kurami. Jak hoduje trzodę chlewną to też skupia się tylko na świniach. Czasy się zmieniły i rolnicy nie wstydzą się tego, że kupują jaja w sklepie - powiedział PAP Jerzy Bańcer z warmińsko-mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Bańcer powiedział PAP, że na wsiach coraz częściej ludzie rezygnują też z przydomowych ogródków warzywnych - taniej i łatwiej jest im kupić warzywa w sklepach.

Zdaniem doradców rolnych niekorzystna tendencja związana z przydomowych chowem kur może się zmienić tylko wówczas, gdy rolnicy zrozumieją, że jaja z własnego chowu są zdrowsze niż te fermowe. - Tylko moda na zdrową żywność, na ekologię może zachęcić do chowu kur, inaczej ta tendencja się nie zmieni - ocenił Bańcer.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę