biogaz_09_2025

Gorsza pszenica we Francji

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA podała, że francuski minister rolnictwa Stephen le Foll potwierdził, że jakość ziarna pszenicy miękkiej z tegorocznych zbiorów nie jest najwyższa.
Według FranceAgriMer, średni poziom zawartości białka we francuskiej pszenicy obniżył się z 11,4 proc. w 2012 r. do 11,2 proc. w 2013 r. Jest to przede wszystkim skutek wilgotnej wiosny. Tymczasem wielu importerów z krajów Afryki północnej, takich jak Algieria, wymaga zawartości białka wynoszącej minimum 11 proc., a egipski importer rządowy GASC nawet więcej - 11,5 proc.
Wszystko wskazuje na to, że Francja będzie miała pewne trudności w sprostaniu konkurencji o topowe rynki zbytu nie tylko biorąc pod uwagę cenę, ale i jakość oferowanego ziarna.
Warto jednak podkreślić, że w tym sezonie Francja odnotowała bardzo dobre wyniki produkcji pszenicy - 36,8 mln ton (według Coceral), a liczona średnia zawartość białka w ziarnie z tegorocznych zbiorów nie musi koniecznie oznaczać, że wysokiej jakości pszenicy jest we Francji bardzo mało. Od początku sezonu Francja intensywnie eksportuje pszenicę - a Algieria znajduje się na liście jej wiodących odbiorców. Jak ocenia FranceAgriMer, w sezonie 2013/14 francuski eksport pszenicy miękkiej poza UE wyniesie 11,2 mln ton, tj. o 200 tys. ton więcej w porównaniu z poprzednim raportem oraz o 13 proc. powyżej wyniku z poprzedniego sezonu handlowego.



POWIĄZANE

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...

Sens dokonującej się na naszych oczach rewolucji internetowej da się lepiej zroz...

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wyraża pełne poparcie dla stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę