Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Gorsza pszenica we Francji

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA podała, że francuski minister rolnictwa Stephen le Foll potwierdził, że jakość ziarna pszenicy miękkiej z tegorocznych zbiorów nie jest najwyższa.
Według FranceAgriMer, średni poziom zawartości białka we francuskiej pszenicy obniżył się z 11,4 proc. w 2012 r. do 11,2 proc. w 2013 r. Jest to przede wszystkim skutek wilgotnej wiosny. Tymczasem wielu importerów z krajów Afryki północnej, takich jak Algieria, wymaga zawartości białka wynoszącej minimum 11 proc., a egipski importer rządowy GASC nawet więcej - 11,5 proc.
Wszystko wskazuje na to, że Francja będzie miała pewne trudności w sprostaniu konkurencji o topowe rynki zbytu nie tylko biorąc pod uwagę cenę, ale i jakość oferowanego ziarna.
Warto jednak podkreślić, że w tym sezonie Francja odnotowała bardzo dobre wyniki produkcji pszenicy - 36,8 mln ton (według Coceral), a liczona średnia zawartość białka w ziarnie z tegorocznych zbiorów nie musi koniecznie oznaczać, że wysokiej jakości pszenicy jest we Francji bardzo mało. Od początku sezonu Francja intensywnie eksportuje pszenicę - a Algieria znajduje się na liście jej wiodących odbiorców. Jak ocenia FranceAgriMer, w sezonie 2013/14 francuski eksport pszenicy miękkiej poza UE wyniesie 11,2 mln ton, tj. o 200 tys. ton więcej w porównaniu z poprzednim raportem oraz o 13 proc. powyżej wyniku z poprzedniego sezonu handlowego.



POWIĄZANE

Zgodnie z opublikowanymi dzisiaj danymi GUS nominalna dynamika sprzedaży detalic...

Zgodnie z danymi GUS produkcja sprzedana przemysłu w przedsiębiorstwach zatrudni...

Ustawa o dzierżawie, Wspólna Polityka Rolna i Zielony Ład, instrumenty finansowe...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę