OPOLAGRA_2025

Gorsza jakość pieczywa

15 grudnia 2006

Pieczywo jest gorszej jakości niż rok czy 2 lata temu. Szczególnie w hipermarketach – wynika z kontroli z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Najmniej zastrzeżeń inspektorzy mają do pieczywa żytniego. Gorzej jest z pszennym i mieszanym. Norm jakościowych nie spełnia aż 40 procent bułki tartej. Z roku na rok jest gorzej.

Monika Rzepecka po Inspektora IJHARS: - Szczególnie ta jakość handlowa pieczywa pogorszyła się w piejkarniach w hipermarketach, w porównaniu z innymi piekarniami.

Mieszkańcy Warszawy co dzień kupują 350 ton chleba. Piekarze twierdzą, że pieczywo kiepskiej jakości to niewielki procent, ale jak mówi Bogdan Mamaj starszy Cechu Piekarzy w Warszawie, - Stolica jest zalewana pieczywem niewiadomego pochodzenia przez piekarnie, które się wstydzą nakleić nalepkę. Inspektorzy jakości handlowej podkreślają, że produkcja piekarska musi być pod szczególną kontrolą. - Myślę, że warto podkreślić tę kwestię, gdyż pieczywo jest produktem szeroko konsumowanym i niemal strategicznym. Dlatego ta branża jest przez nas szczególnie traktowana. – mówi Monika Rzepecka, po Inspektora IJHARS.

Dlatego inspektorzy zapowiadają w piekarniach znacznie częstsze kontrole.


POWIĄZANE

Podczas spotkania Copa–Cogeca, UECBV oraz Europejskiego Okrągłego Stołu Zrównowa...

5 czerwca to nie tylko data w kalendarzu – to sygnał do działania. Światowy Dzie...

Taryfa w wysokości 50% to szybka przegrana we wzajemnym, transatlantyckim handlu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę