Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Gorsza jakość pieczywa

15 grudnia 2006

Pieczywo jest gorszej jakości niż rok czy 2 lata temu. Szczególnie w hipermarketach – wynika z kontroli z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Najmniej zastrzeżeń inspektorzy mają do pieczywa żytniego. Gorzej jest z pszennym i mieszanym. Norm jakościowych nie spełnia aż 40 procent bułki tartej. Z roku na rok jest gorzej.

Monika Rzepecka po Inspektora IJHARS: - Szczególnie ta jakość handlowa pieczywa pogorszyła się w piejkarniach w hipermarketach, w porównaniu z innymi piekarniami.

Mieszkańcy Warszawy co dzień kupują 350 ton chleba. Piekarze twierdzą, że pieczywo kiepskiej jakości to niewielki procent, ale jak mówi Bogdan Mamaj starszy Cechu Piekarzy w Warszawie, - Stolica jest zalewana pieczywem niewiadomego pochodzenia przez piekarnie, które się wstydzą nakleić nalepkę. Inspektorzy jakości handlowej podkreślają, że produkcja piekarska musi być pod szczególną kontrolą. - Myślę, że warto podkreślić tę kwestię, gdyż pieczywo jest produktem szeroko konsumowanym i niemal strategicznym. Dlatego ta branża jest przez nas szczególnie traktowana. – mówi Monika Rzepecka, po Inspektora IJHARS.

Dlatego inspektorzy zapowiadają w piekarniach znacznie częstsze kontrole.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę