Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Góralskie przysmaki opatentowane

29 kwietnia 2003

Oscypek, bunc, bryndza oraz inne góralskie przysmaki zostały opatentowane. Od tej chwili sery z owczego mleka wyprodukowane na terenie Podhala i Żywiecczyzny mają prawo do własnych nazw. Reszta to podróbki.

Przypomnijmy, o patent dla tych wyrobów wystąpiły starostwa tatrzańskie, nowotarskie i żywieckie po tym, jak okazało się, że góralskie sery chciał opatentować były burmistrz Zakopanego Adam Bachleda-Curuś.

To jednak tylko pierwszy etap batalii o oscypka – polski etap. Wojna o owczy ser ma bowiem też wymiar międzynarodowy – właścicielami nazwy oscypek chcą być Słowacy. Dowodzą, że owczy ser produkuje się u nich już od XVII wieku.

Polska wysłała do Brukseli dokumenty, z których wynika, że nasi górale wyrabiają owczy ser już od XV wieku. Po raz pierwszy wzmianka o polskim oscypku znalazła się w akcie założycielskim wsi Ochotnica w Gorcach.

Batalia o ochronę prawną jednego z naszych narodowych produktów rozstrzygnie się dopiero po naszym wejściu do Unii Europejskiej. Nie wiadomo jednak, kto będzie właścicielem znaku towarowego...


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę