OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Góralskie przysmaki opatentowane

29 kwietnia 2003

Oscypek, bunc, bryndza oraz inne góralskie przysmaki zostały opatentowane. Od tej chwili sery z owczego mleka wyprodukowane na terenie Podhala i Żywiecczyzny mają prawo do własnych nazw. Reszta to podróbki.

Przypomnijmy, o patent dla tych wyrobów wystąpiły starostwa tatrzańskie, nowotarskie i żywieckie po tym, jak okazało się, że góralskie sery chciał opatentować były burmistrz Zakopanego Adam Bachleda-Curuś.

To jednak tylko pierwszy etap batalii o oscypka – polski etap. Wojna o owczy ser ma bowiem też wymiar międzynarodowy – właścicielami nazwy oscypek chcą być Słowacy. Dowodzą, że owczy ser produkuje się u nich już od XVII wieku.

Polska wysłała do Brukseli dokumenty, z których wynika, że nasi górale wyrabiają owczy ser już od XV wieku. Po raz pierwszy wzmianka o polskim oscypku znalazła się w akcie założycielskim wsi Ochotnica w Gorcach.

Batalia o ochronę prawną jednego z naszych narodowych produktów rozstrzygnie się dopiero po naszym wejściu do Unii Europejskiej. Nie wiadomo jednak, kto będzie właścicielem znaku towarowego...


POWIĄZANE

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Z najnowszego komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanym w PA...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę