Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Główny Lekarz Weterynarii informuje

5 stycznia 2016
Prezentujemy komunikat  Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie zafałszowania wołowych hamburgerów mięsem końskim

W związku z informacjami medialnymi dotyczącymi zafałszowania wołowych amburgerów mięsem końskim, informuję, że Inspekcja Weterynaryjna rozpoczęła działania 27 stycznia 2013 roku (niedziela), pozostając w stałym kontakcie z władzami irlandzkimi.
Żaden z polskich dostawców surowca do Irlandii nie posiada zatwierdzenia polskiej Inspekcji Weterynaryjnej do prowadzenia uboju koni i/lub rozbioru mięsa końskiego.
Obecnie trwa nadal analiza dokumentacji w polskich zakładach i dotychczas stwierdzono, że nie ma przesłanek wskazujących, aby do mięsa wołowego dodawano koninę.
W toku dochodzenia prowadzonego przez Inspekcję Weterynaryjną pobrano w jednym zakładzie wskazanym przez władze irlandzkie 14 próbek mięsa wołowego do badań w kierunku określenia gatunku zwierzęcia, z którego pozyskano mięso.
Wyniki badań nie wykazały fałszowania mięsa. Dochodzenie trwa nadal.
Jednocześnie Główny Lekarz Weterynarii polecił doraźną kontrolę rzeźni koni w całej Polsce w celu sprawdzenia list dystrybucyjnych odbiorców.


POWIĄZANE

Chociaż bywa przez wielu niedoceniane, to wino deserowe naprawdę potrafi zaskocz...

Znakowanie laserowe przestaje być technologią niszową i staje się kluczowym elem...

Mączka bazaltowa to drobno zmielona skała wulkaniczna, która od lat znajduje zas...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę