OPOLAGRA_2025

Główny Lekarz Weterynarii informuje

5 stycznia 2016
Prezentujemy komunikat  Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie zafałszowania wołowych hamburgerów mięsem końskim

W związku z informacjami medialnymi dotyczącymi zafałszowania wołowych amburgerów mięsem końskim, informuję, że Inspekcja Weterynaryjna rozpoczęła działania 27 stycznia 2013 roku (niedziela), pozostając w stałym kontakcie z władzami irlandzkimi.
Żaden z polskich dostawców surowca do Irlandii nie posiada zatwierdzenia polskiej Inspekcji Weterynaryjnej do prowadzenia uboju koni i/lub rozbioru mięsa końskiego.
Obecnie trwa nadal analiza dokumentacji w polskich zakładach i dotychczas stwierdzono, że nie ma przesłanek wskazujących, aby do mięsa wołowego dodawano koninę.
W toku dochodzenia prowadzonego przez Inspekcję Weterynaryjną pobrano w jednym zakładzie wskazanym przez władze irlandzkie 14 próbek mięsa wołowego do badań w kierunku określenia gatunku zwierzęcia, z którego pozyskano mięso.
Wyniki badań nie wykazały fałszowania mięsa. Dochodzenie trwa nadal.
Jednocześnie Główny Lekarz Weterynarii polecił doraźną kontrolę rzeźni koni w całej Polsce w celu sprawdzenia list dystrybucyjnych odbiorców.


POWIĄZANE

Według raportu USDA „Grain and Feed Annual” Wielka Brytania prognozuje znaczący ...

Ukraina od dawna odgrywa kluczową rolę w globalnym rynku rolnym, dostarczając zn...

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę