Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Główny Inspektor JHARS informuje

24 grudnia 2015
Prezentujemy komunikat nr 1  Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych dotyczący podjętych działań w zakresie wykrywania obecności surowca końskiego w wyrobach wołowych.
W związku z informacjami z wielu państw członkowskich o występowaniu w obrocie produktów zawierających mięso końskie, które nie zostało ujęte w wykazie składników znajdujących się na etykiecie i jednocześnie zawierających nieprawdziwą informację o obecności wyłącznie mięsa wołowego, Komisja Europejska zaleciła wszystkim państwom członkowskim przeprowadzenie skoordynowanego planu kontroli mającego na celu ustalenie skali tego zjawiska.
Zgodnie z zaleceniem Komisji państwa członkowskie powinny przeprowadzić skoordynowany plan kontroli składający się z dwóch działań:
  • urzędowych kontroli żywności przeznaczonej dla konsumenta końcowego lub zakładów żywienia zbiorowego, wprowadzanej do obrotu lub etykietowanej jako zawierająca wołowinę,
  • urzędowych kontroli mięsa końskiego przeznaczonego do spożycia przez ludzi w celu wykrycia pozostałości fenylobutazonu.
Decyzją Komisji 2013/98/UE z dnia 19 lutego 2013 roku Polska została zobowiązana do pobrania i przebadania 150 próbek w celu sprawdzenia obecności niedeklarowanego mięsa końskiego w wyrobach zawierających mięso wołowe. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych pobierze 75 próbek u producentów tych wyrobów, a Inspekcja Handlowa 75 próbek wyrobów znajdujących się w obrocie detalicznym na terenie całego kraju. Wszystkie próbki przebadane zostaną laboratoryjne w zakresie identyfikacji surowców mięsnych na podstawie analizy DNA.
Badania mięsa końskiego w celu wykrycia pozostałości fenylobutazonu przeprowadzi Inspekcja Weterynaryjna.
W Polsce w/w kontrole rozpoczęły się  1 marca bieżącego roku  i zgodnie z zaleceniem Komisji będą trwały miesiąc. Pełne wyniki kontroli pozwalające na określenie skali występowania ewentualnych zafałszowań wyrobów wołowych surowcem końskim będą znane po upływie tego okresu.
Zgodnie z decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi koordynatorem w zakresie urzędowych kontroli żywności przeznaczonej dla konsumenta końcowego lub zakładów żywienia zbiorowego, wprowadzanej do obrotu lub etykietowanej jako zawierająca wołowinę, został Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych  Stanisław Kowalczyk.
 
Stanisław Kowalczyk
  Główny Inspektor JHARS



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę