Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Główny Inspektor JHARS informuje

24 grudnia 2015
Prezentujemy komunikat nr 1  Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych dotyczący podjętych działań w zakresie wykrywania obecności surowca końskiego w wyrobach wołowych.
W związku z informacjami z wielu państw członkowskich o występowaniu w obrocie produktów zawierających mięso końskie, które nie zostało ujęte w wykazie składników znajdujących się na etykiecie i jednocześnie zawierających nieprawdziwą informację o obecności wyłącznie mięsa wołowego, Komisja Europejska zaleciła wszystkim państwom członkowskim przeprowadzenie skoordynowanego planu kontroli mającego na celu ustalenie skali tego zjawiska.
Zgodnie z zaleceniem Komisji państwa członkowskie powinny przeprowadzić skoordynowany plan kontroli składający się z dwóch działań:
  • urzędowych kontroli żywności przeznaczonej dla konsumenta końcowego lub zakładów żywienia zbiorowego, wprowadzanej do obrotu lub etykietowanej jako zawierająca wołowinę,
  • urzędowych kontroli mięsa końskiego przeznaczonego do spożycia przez ludzi w celu wykrycia pozostałości fenylobutazonu.
Decyzją Komisji 2013/98/UE z dnia 19 lutego 2013 roku Polska została zobowiązana do pobrania i przebadania 150 próbek w celu sprawdzenia obecności niedeklarowanego mięsa końskiego w wyrobach zawierających mięso wołowe. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych pobierze 75 próbek u producentów tych wyrobów, a Inspekcja Handlowa 75 próbek wyrobów znajdujących się w obrocie detalicznym na terenie całego kraju. Wszystkie próbki przebadane zostaną laboratoryjne w zakresie identyfikacji surowców mięsnych na podstawie analizy DNA.
Badania mięsa końskiego w celu wykrycia pozostałości fenylobutazonu przeprowadzi Inspekcja Weterynaryjna.
W Polsce w/w kontrole rozpoczęły się  1 marca bieżącego roku  i zgodnie z zaleceniem Komisji będą trwały miesiąc. Pełne wyniki kontroli pozwalające na określenie skali występowania ewentualnych zafałszowań wyrobów wołowych surowcem końskim będą znane po upływie tego okresu.
Zgodnie z decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi koordynatorem w zakresie urzędowych kontroli żywności przeznaczonej dla konsumenta końcowego lub zakładów żywienia zbiorowego, wprowadzanej do obrotu lub etykietowanej jako zawierająca wołowinę, został Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych  Stanisław Kowalczyk.
 
Stanisław Kowalczyk
  Główny Inspektor JHARS



POWIĄZANE

Siedem do dziewięciu na dziesięć nowych kombajnów zamawianych przez farmerów w W...

Już nie odmrożony VAT, lecz susza i jej skutki będą w najbliższych miesiącach je...

Tak dobrych wiadomości jak dziś, e-petrol.pl nie miał od roku - z najnowszego ba...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę