FAMMU/FAPA podaje, że według prognoz Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (FAS/USDA), w 2012 r. produkcja wieprzowiny na świecie wzrośnie o 2,3 proc. wobec 2011 r. do poziomu 103,4 mln ton.
Na wzrost globalny wpłynie głównie odbudowa hodowli świń w Chinach i Korei Płd. oraz dobre wyniki u światowych eksporterów - w USA, Brazylii, a także w Rosji.
W Korei Płd. produkcja mięsa wieprzowego wzrośnie o 21 proc. na skutek procesu odtwarzania pogłowia zdziesiątkowanego w tym roku przez epidemię pryszczycy. Jednak umowa o wolnym handlu z UE, która weszła w życie w tym roku, spowoduje prawdopodobnie wzrost konkurencyjności unijnej wieprzowiny i spadek rodzimej produkcji.
W Chinach produkcja wzrośnie o ok. 4 proc. do 51,3 mln ton z uwagi na gwałtowny wzrost cen i ostatnie działania rządu chińskiego, jak np. subsydia do produktywności loch. Blisko 2 proc. wzrost produkcji w USA do 10,5 mln ton nastąpi dzięki większej wydajności chowu trzody.