Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Gimnazjaliści uwielbiają gotować z Lubellą - Finał ogólnopolskiego konkursu „Uwielbiam gotować z Lubellą”

27 października 2015
Znamy wyniki konkursu "Uwielbiam gotować z Lubellą" skierowanego do uczniów szkół gimnazjalnych w całej Polsce. Konkurs jest częścią programu edukacyjnego "Lubella inspiruje i edukuje". Spośród 470 zgłoszeń jakie napłynęły z całej Polski, jury wybrało 4 klasy reprezentujące Szkoły z Pruszkowa, Trzeszczan, Pszczelej Woli i Chojnic, które przygotowały przepisy na zbilansowane posiłki z wykorzystaniem produktów zbożowych. Głównym celem programu było poszerzenie wiedzy młodzieży w zakresie zdrowego odżywiania i roli produktów zbożowych w codziennej diecie.

Spośród 470 zgłoszeń do konkursu, jury wytypowało klasy z następujących placówek:

  1.     Klasa 2e z Gimnazjum nr.4 im. Jana Pawła II w Pruszkowie (województwo mazowieckie)
  2.     Klasa 2 z Gimnazjum im. Jana Pawła II w Trzeszczanach (województwo lubelskie)
  3.     Klasa 3a z Gimnazjum Publicznego w Pszczelej Woli (województwo lubelskie)
  4.     Klasa 3b z Gimnazjum nr. 2 w Chojnicach (województwo pomorskie)

Komisja konkursowa składała się z wykwalifikowanych specjalistów współpracujących z marką Lubella - dietetyczki Anny Różyk, eksperta kulinarnego Piotra Ceranowicza oraz przedstawicieli marki Lubella. Jury było pod dużym wrażeniem wysokiego poziomu prac nadesłanych przez uczniów.

- Szerokie zainteresowanie konkursem pokazuje, że gimnazjaliści są otwarci na kulinarne eksperymenty, poszukiwanie nowych smaków  i połączeń. Poziom propozycji nadesłanych z całej Polski dowodzi, że uczniowie posiadają również wiedzę na temat prawidłowego komponowania posiłków, opartych na produktach zbożowych. Wśród zgłoszonych prac dostrzegliśmy wiele inspirujących przepisów, które skutecznie pobudzają kulinarną wyobraźnię - komentuje Dorota Liszka, Manager ds. Komunikacji Korporacyjnej firmy Lubella.

Dietetyk oceniła przepisy pod względem odpowiedniego zbilansowania posiłków, kucharz przyglądał się kwestii połączeń smaków oraz wizualnej stronie zgłoszonych dań.

- Wszystkie nadesłane prace, były na bardzo wysokim poziomie. Wśród przepisów jakie zostały nadesłane przez uczestników pojawiły się przeróżne wariacje makaronowe takie jak: zapiekanki, sałatki makaronowe, a także przepisy na ciasta i potrawy przygotowane na bazie mąki czy kaszy. Pozytywnie zaskoczyło mnie, że przepisy zawierające kaszę, nie ograniczyły sie wyłącznie do tradycyjnych pozycji takich jak "kasza z warzywami". Młodzież pokusiła się o znacznie bardziej wyrafinowane potrawy zawierające ten zbożowy składnik - mówi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

Konkurs polegał na skomponowaniu prawidłowo zbilansowanego i zdrowego dania z wykorzystaniem produktów zbożowych - makaronów, kasz, mąk, płatków. Wybór zależał od kulinarnej fantazji uczestników. Następnym krokiem było przygotowanie dokumentacji fotograficznej wraz z przepisem na danie, które należało wysłać na adres mailowy organizatora konkursu. Oprócz walorów odżywczych, ważnym elementem był również smak potrawy, a także strona wizualna każdej propozycji.

- Cieszy mnie fakt, że większość zgłoszeń była przygotowana poprawnie pod względem zbilansowania konkursowej potrawy. Do finalnej rozgrywki z 470 prac wybrałam te na najwyższym poziomie merytorycznym. Zwycięskie klasy przygotowały dania, które spełniały wszystkie kryteria zdrowego posiłku. Z czystym sumieniem mogłabym przyrządzić je moim bliskim - powiedziała Anna Różyk, dietetyk, współpracująca z marką Lubella.

Wszystkie zwycięskie klasy, otrzymają nagrodę w postaci warsztatów kulinarnych przeprowadzonych przez ekspertów Lubelli. Podczas zajęć, uczniowie będą mieli okazję wspólnymi siłami przygotować dania z wykorzystaniem produktów zbożowych. W trakcie lekcji praktycznej będą oni realizowali receptury skomponowane specjalnie na tę okazję przez Piotra Ceranowicza. Nad prawidłowym przygotowaniem posiłków od strony zgodności z wartościami odżywczymi będzie czuwała dietetyk Anna Różyk.

Konkurs "Uwielbiam gotować z Lubellą" jest częścią  programu edukacyjnego "Lubella inspiruje i edukuje", który ma na celu wsparcie nauczycieli w edukacji młodzieży w temacie prawidłowego odżywiania i zdrowotnych właściwości produktów zbożowych, które powinny stanowić podstawę naszego codziennego menu. Edukacja na temat żywienia, z pewnością pomoże młodym ludziom podejmować odpowiednie wybory żywieniowe, co z pewnością będzie miało wpływ na ich dorosłe życie.

***

Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.

Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.

***

Anna Różyk - dietetyk współpracujący z marką Lubella, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Specjalistka ds. żywienia, która doświadczenie zdobywała m.in.

w Europejskim Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych oraz w Klinice Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii na Warszawskim Szpitalu Uniwersytetu Medycznego. Obecnie pracuje jako dietetyk dla dorosłych oraz przeprowadza wykłady odnośnie prawidłowego żywienia w placówkach oświaty. Specjalizuje się w układaniu planów żywieniowych dla dzieci. Prywatnie mama 2 córek, przekładająca wiedzę zdobytą podczas studiów na żywienie najbliższych.

 


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę