Jak podała FAMMU/FAPA, czerwiec przyniósł dalsze spadki notowań cukru na giełdach. W minionym tygodniu cukier biały potaniał o 2 proc. do 456,2 dol. za tonę, a surowy o 1 proc. do 370,6 dol. za tonę.
W relacji miesięcznej oba gatunki były tańsze o po 8 proc., w skali roku notowania cukru białego straciły 4 proc., a surowego były wyższe o 4 proc. Obecnie cukier jest najtańszy od 7 tygodni. Przeceny są skutkiem przede wszystkim dużej podaży cukru na rynku rzeczywistym.
Ostatni tydzień przyniósł dalszą podwyżkę notowań kakao na giełdach. W Nowym Jorku ziarno podrożało o 1 proc. do 3113 dol. za tonę, a w Londynie do 1961 funtów za tonę (też wzrost o 1 proc.). W relacji rocznej kakao jest droższe odpowiednio o 31 proc. i 27 proc.. Wzrost notowań to w głównej mierze skutek silnego popytu i sytuacji technicznej rynku. Kakao jest obecnie najdroższe od prawie 3 lat.