Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Gęsina na Św. Marcina

5 stycznia 2016
W tym roku samorząd województwa kujawsko – pomorskiego organizuje dniach 10 i 11 listopada w Przysieku koło Torunia piątą już edycję Kujawsko – Pomorskiego Festiwalu Gęsiny. Impreza promująca walory gęsiny odbędzie się w ramach akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny to największy jarmark gęsiny w Polsce, a przy okazji jak podkreślają organizatorzy wydarzenie kulturalne i edukacyjne, pełne atrakcji dla dorosłych i dzieci. W programie m.in.: pokazy i warsztaty kulinarne, zabawy i konkursy dla najmłodszych, degustacje tradycyjnych potraw z gęsiny. Szczegółowy program festiwalu 10 XI 9.00 Początek pierwszego dnia Festiwalu, komunikaty, zapowiedzi, przedstawienie programu dnia 10.00 Akademia Kulinarna Sadkiewicz, "Dzieci rządzą w kuchni", warsztaty kulinarne dla dzieci 10.00 Ryszard Kamiński i Aleksandra Gajos, "Krótki łańcuch między hodowcą a konsumentem" - panel dyskusyjny o przyzagrodowym chowie gęsi 10.30 Mariusz Kosiński, szef kuchni minibrowaru restauracyjnego Jan Olbracht w Toruniu, "Gęś faszerowana po toruńsku" - prezentacja kulinarna 11.00 Aktorzy teatru Baj Pomorski, Warsztaty artystyczne dla dzieci, występy 11.00 "Wyluzowani dziennikarze luzują gęsi", turniej prowadzi Beata Krzemińska, rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego 11.30 Karol Okrasa, "Okrasa robi okrasę" - cooking show 12.00 Akademia Kulinarna Sadkiewicz, "Dzieci rządzą w kuchni", warsztaty kulinarne dla dzieci 12.30 Karol Okrasa, "Okrasa robi okrasę" - cooking show 13.00 Aktorzy teatru Baj Pomorski, Warsztaty artystyczne dla dzieci, występy 13.00 Jean Pierre Williot (Francja), „Gęś. Od świętomarcińskiego dzielenia się do kulinarnego dziedzictwa” - wykład 14.00 Karol Okrasa, "Okrasa robi okrasę" - cooking show 15.00 Biesiada przy muzyce na żywo, zespół Toruniacy 16.00 Zakończenie programu Ponadto w przerwach programu: Konkursy z nagrodami Muzyka na żywo Warsztaty rzeźbiarskie dla dzieci Pokaz tradycyjnego warzenia soli ciechocińskiej ora z zasad funkcjonowania tężni na modelu minitężni 11 XI 9.00 Początek drugiego dnia Festiwalu, komunikaty zapowiedzi, przedstawienie programu dnia 10.00 Piotr Lenart, Rozbiór tuszki gęsiej i wykorzystanie jej elementów - prezentacja kulinarna 10.00 Turniej kulinarny szkół gastronomicznych 10.00 Akademia Kulinarna Sadkiewicz, "Dzieci rządzą w kuchni", warsztaty kulinarne dla dzieci 11.00 Prezentacja Gęsinowego szlaku kuliarnego, Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna 11.00 Aktorzy teatru Baj Pomorski, Warsztaty artystyczne dla dzieci, występy 11.30 Halina Bielińska, "Biała dama z Kołudy oraz inne, dawne rasy gęsi" - prezentacja 12.00 Akademia Kulinarna Sadkiewicz, "Dzieci rządzą w kuchni", warsztaty kulinarne dla dzieci 12.30 Sebastian Krauzowicz, szef kuchni restauracji Sfera w hotelu Copernicus w Toruniu, "Nowoczesne podejście do gęsiny" - prezentacja kulinarna 13.00 Dariusz Pudełko, "Geocaching jako przykład dodatkowej oferty gospodarstwa agroturystycznego" - prezentacja 13.00 Aktorzy teatru Baj Pomorski, Warsztaty artystyczne dla dzieci, występy 13.30 Paweł Wiśniewski i Paweł Sulski, "Wszystko o gęsich podrobach" - prezentacja kulinarna 14.00 Polskie pieśni patriotyczne, występ chóru PRO NOBIS z Janikowa 15.00 Biesiada przy muzyce na żywo 16.00 Zakończenie programu Opracował: Obi oba

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę