A_BIO_AGRO_950

Gęsina - eksportowy sukces, krajowa porażka

5 stycznia 2016
Jesteśmy największym w Europie producentem i eksporterem gęsi. Z gęsi mamy świetne mięso, dobry tłuszcz oraz fantastyczne pierze i puch. Ale to, co docenia świat, polscy konsumenci lekceważą - donosi "Gazeta Wyborcza".

Rocznie w Polsce ubija się ok. 5-7 mln gęsi, co daje 22 mln ton mięsa. Z tego Polacy jeszcze trzy lata temu zjadali zaledwie ok. 700 tys. ton.

Gęsi zniknęły z gospodarstw rolnych, ale w ciągu ostatnich dwóch lat sytuacja się zmienia - sprzedaż gęsiąt do gospodarstw domowych na wsi podwoiła się.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę