europejskie forum rolników 2025

Gęsina - eksportowy sukces, krajowa porażka

5 stycznia 2016
Jesteśmy największym w Europie producentem i eksporterem gęsi. Z gęsi mamy świetne mięso, dobry tłuszcz oraz fantastyczne pierze i puch. Ale to, co docenia świat, polscy konsumenci lekceważą - donosi "Gazeta Wyborcza".

Rocznie w Polsce ubija się ok. 5-7 mln gęsi, co daje 22 mln ton mięsa. Z tego Polacy jeszcze trzy lata temu zjadali zaledwie ok. 700 tys. ton.

Gęsi zniknęły z gospodarstw rolnych, ale w ciągu ostatnich dwóch lat sytuacja się zmienia - sprzedaż gęsiąt do gospodarstw domowych na wsi podwoiła się.



POWIĄZANE

W weekend sklepy czeka prawdziwy szturm. Polacy ruszą na świąteczne zakupy. Głów...

Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Rosji, podaje za pośr...

Badanie odzieży i bielizny zakupionych na dwóch azjatyckich platformach wykazało...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę