A_BIO_AGRO_950

Gęsina - eksportowy sukces, krajowa porażka

5 stycznia 2016
Jesteśmy największym w Europie producentem i eksporterem gęsi. Z gęsi mamy świetne mięso, dobry tłuszcz oraz fantastyczne pierze i puch. Ale to, co docenia świat, polscy konsumenci lekceważą - donosi "Gazeta Wyborcza".

Rocznie w Polsce ubija się ok. 5-7 mln gęsi, co daje 22 mln ton mięsa. Z tego Polacy jeszcze trzy lata temu zjadali zaledwie ok. 700 tys. ton.

Gęsi zniknęły z gospodarstw rolnych, ale w ciągu ostatnich dwóch lat sytuacja się zmienia - sprzedaż gęsiąt do gospodarstw domowych na wsi podwoiła się.



POWIĄZANE

Rosnąca presja zmian klimatycznych oraz potrzeba ograniczenia stosowania chemii ...

Fumigacja zboża to jedna z kluczowych metod ochrony przed szkodnikami i pleśniam...

Jak pogodzić rosnącą presję regulacyjną, malejącą liczbę substancji czynnych, oc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę