Ptak_Waw_CTR_2024

Gęsi w modzie?

20 lutego 2012
Szkolenia poświęcone przyzagrodowej hodowli gęsi odbędą się w 10 miejscowościach województwa kujawsko-pomorskiego. Cykl zostanie zainaugurowany w poniedziałek w Dąbrowie Chełmińskiej k. Bydgoszczy, a kolejne kursy zaplanowano na marzec i kwiecień.
Organizatorami szkoleń są Urząd Marszałkowski, Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich i Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
"Przyzagrodowa hodowla gęsi to nie tylko dobry sposób na podreperowanie domowych budżetów i zapewnienie rodzinie naprawdę zdrowego, ekologicznie czystego mięsa. Jestem przekonany, że pozwoli też na poszerzenie oferty gęsiny na lokalnych rynkach, która trafi do menu restauracji, gospód i gospodarstw agroturystycznych. Wierzę, że w naszym regionie uda się taką hodowlę odtworzyć" - powiedział marszałek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki.
W programie szkoleń znalazły się wykłady na temat dominującej rasy gęsi w kraju - owsianej białej kołudzkiej i ras regionalnych, warunków hodowli, żywienia i zdrowia gęsi. Omówione zostaną również aspekty ekonomiczne hodowli oraz walory smakowe i zdrowotne mięsa gęsiego.
Adresatami kursów są wszyscy zainteresowani hodowlą gęsi w małych stadach, w tym właściciele gospodarstw agroturystycznych. Udział w szkleniach jest bezpłatny.
W gronie wykładowców planowanych szkoleń znalazła się wicedyrektor Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej k. Inowrocławia dr Halina Bielińska, która od wielu lat zajmuje się hodowlą gęsi.
Według niej zwiększa się zainteresowanie hodowla gęsi i wzrasta spożycie gęsiny. "Jeszcze trzy-cztery lata temu Polak zjadał średnio 17-20 gramów gęsiny rocznie. Obecnie - jak wynika z oceny rynku wewnętrznego i danych konsumenckich - nastąpiło podwojenie spożycia. Gęsina to zdrowa żywność, ceniona za walory mięsa i tłuszczu, a także zawartość białka, sięgającą 23 procent" - podkreśliła.
Samorząd województwa kujawsko-pomorskiego od kilku lat prowadzi akcję propagującą spożywanie gęsiny - "Najlepsza gęsina na św. Marcina". W okolicach 11 listopada organizowane są m.in. pokazy przyrządzania i serwowania dań z gęsiny, kiermasze i konkursy.



POWIĄZANE

Obecnie 29,7% konsumentów regularnie kupuje w promocjach 20-40% żywności. Główni...

Zyskuje rynek najmu długoterminowego [RAPORT EFL] Pomimo rozwoju różnych środków...

W październiku odbyło się spotkanie zorganizowane przez Copa-Cogeca, w którym uc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę