europejskie forum rolników 2025

Fruktoza - niebezpieczny cukier

22 kwietnia 2004

Fruktoza, cukier używany najczęściej do produkcji napojów gazowanych, jest bardzo niebezpieczna – tak twierdzą brytyjscy naukowcy. Ich zdaniem fruktoza jest odpowiedzialna za przyrost tkanki tłuszczowej.

Cukier – biała śmierć! O zgubnych skutkach cukru wiadomo od dawna. Najnowsze badania przeprowadzone na Wyspach Brytyjskich wykazały, że szczególnie niebezpieczna jest fruktoza. W odróżnieniu od glukozy, cukier ten nie rozkłada się pod wpływem hormonów, a najczęściej zamienia się w tłuszcz. 30 lat temu fruktoza stanowiła zaledwie 1 procent cukrów używanych w przemyśle spożywczym. Według dostępnych statystyk w tym czasie tylko jedna na 100 osób miała problemy z nadwagą. Dziś jest to powszechny problem, także u dzieci, które uwielbiają słodkie napoje gazowane - w Wielkiej Brytanii co druga osoba ma nadwagę, a co piąta jest otyła.


POWIĄZANE

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval podczas roboczej pod...

Komisja Europejska wykluczyła możliwość osłabienia unijnych przepisów dotyczącyc...

Brak wiążących decyzji urzędników KOWR w podejmowaniu decyzji dotyczących losów ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę