OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Francuskie drobiarstwo walczy z kryzysem

13 lipca 2012
Jak podała FAMMU/FAPA, Francja - największy producent drobiu w UE, doświadcza obecnie kryzysu w branży. W okresie od 1998 r. do 2011 r. francuska produkcja mięsa drobiu obniżyła się o 400 tys. ton (-20 proc.).
Niedawne bankructwo i reorganizacja największego krajowego producenta drobiu - grupy Doux świadczą o problemach francuskiego drobiarstwa.

Produkcja drobiu we Francji w 2011 r. wzrosła o 2,3 proc. do 1,86 mln ton, lecz nie była w stanie sprostać rosnącej konsumpcji krajowej. Na słabszą kondycję francuskiego sektora drobiarskiego wpływa m.in. niski poziom inwestycji w ostatnich 10 latach.

Fermy produkcyjne są stare, średni wiek to ponad 22 lata. Gospodarstwa i budynki inwentarskie są znacznie mniejsze niż wynoszą standardy u konkurentów z innych państw UE. Wpływa to na zdolność produkcyjną przetwórni, wiele z nich pracuje znacznie poniżej swoich zdolności przerobowych.

Francuski sektor drobiu ma również swoje mocne strony, należy do nich m.in. intensywna selekcja genetyczna ras.



POWIĄZANE

Optymistycznych perspektyw dla polskiego handlu wciąż nie widać, wynika z Barome...

Ponad połowa (53%) opiekunów zwierząt w Polsce przyznaje, że w sytuacjach streso...

Poczta Polska uruchomiła niezwykłą pasiekę - z ulami wykonanymi z materiałów poc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę