FAMMU/FAPA poinformowała, że - jak wynika z najnowszych, sierpniowych danych Francuskiego Ministerstwa Rolnictwa - tegoroczna powierzchnia upraw pomidorów gruntowych i szklarniowych we Francji będzie o 1 proc. niższa i wyniesie około 2,34 tys. ha. Przy czym produkcja tych warzyw we Francji skupia się głownie na uprawach szklarniowych - pod osłonami znajduje się około 2 tys. ha upraw. Uprawy polowe stanowią jedynie około 0,3 tys. ha.
Tegoroczne zbiory pomidorów będą o około 3 proc. mniejsze wobec roku poprzedniego oszacowane zostały na 596,2 tys. ton, z czego 572,3 tys. ton to warzywa szklarniowe, a pozostała ilość 20,9 tys. ton to warzywa gruntowe.
W minionym, 2011 roku Francuzi wyeksportowali w sumie 214,7 tys. ton pomidorów, w tym ponad 203 tys. ton trafiły na unijne rynki, a nieco ponad 11 tys. ton do państw trzecich. Wśród największych unijnych importerów francuskich pomidorów znalazły się przed rokiem Niemcy z wynikiem niecałych 73 tys. ton czy Belgia i Holandia po około 20 tys. ton.
W przypadku importu do Francji pomidorów - był on zdecydowanie wyższy i wyniósł wówczas niecałe 520 tys. ton, w tym większość dostaw to warzyw z państw trzecich - ponad 306 tys. ton, a pozostała ilość to pomidory zaimportowane z UE - 213,7 tys. ton. Największym eksporterem pomidorów na francuski rynek jest od lat Maroko, które w minionym roku dostarczyło w sumie 292,8 tys. ton, ponadto spore ilości to zakupy w Hiszpanii - 137 tys. ton czy Holandii - niecałe 35 tys. ton.