biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Francja ma problemy z eksportem sera

10 marca 2010
Francja, która kojarzy się z serami, ma coraz większe trudności z ich eksportem. Poważnym konkurentem dla Paryża w tej dziedzinie stają się Niemcy - informuje IAR.
W ubiegłym roku Francja sprzedała za granicą sery o łącznej wartości 2 i pół miliardów euro, czyli o ponad 4 procent mniej niż rok wcześniej. W tym samym czasie eksport niemieckich serów wzrósł o ponad 5 procent.
Eksport tego narodowego produktu Francji ucierpiał przede wszystkim z powodu coraz mniej konkurencyjnych cen. Ceny te wzrastają zaś przede wszystkim dlatego, że rośnie cena mleka, które jest obecnie we Francji znacznie droższe niż u jej najpoważniejszych konkurentów.
Trudności ze sprzedażą francuskich serów za granicą dotyczą przede wszystkim tych gatunków, do których potrzeba największych ilości mleka. Przykładem tego jest emmental. By wytworzyć jeden kilogram tego popularnego sera, potrzeba aż 12 litrów mleka. Skutkiem tej sytuacji jest spadek jego eksportu o 10 procent. Do produkcji sera camembert potrzebne jest sześć razy mniej mleka, i sprzedaż tego sera za granicą utrzymuje się na przyzwoitym poziomie.




POWIĄZANE

Polscy rolnicy zbyt mało zaangażowani w internecie w obronę Wspólnej Polityki Ro...

Krajowa Grupa Spożywcza (KGS), największy państwowy producent żywności razem z O...

Podróże często kuszą nas egzotycznymi roślinami, które zachwycają nas do tego st...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę