A_BIO_AGRO_950

Francja je ekologicznie

13 marca 2006

Kampanie informacyjne i promocyjne przynoszą skutek. Francuzi coraz częściej jedzą ekologiczną żywność. Według najnowszych badań w zeszłym roku blisko połowa konsumentów przynajmniej raz w miesiącu kupowała organiczne produkty.

To w porównaniu z 2003 rokiem 10-cio procentowy wzrost. Sondaż pokazał także, że Francuzi rozpoznają loga produktów ekologicznych i uważają, że taka produkcja dobrze wpływa na środowisko.

Najbardziej popularne są warzywa i owoce bez oprysków, ekologiczny nabiał i pieczywo. Co najważniejsze dla producentów, prawie 1/5 Francuzów deklaruje, że w najbliższym czasie zwiększy zakupy ekologicznych produktów.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę