Ponad 400 wniosków na kwotę ok. 800 mln zł złożyły przedsiębiorstwa przemysłu rolno-spożywczego na modernizację zakładów i dostosowanie ich do wymogów unijnych. Unia przeznaczyła na ten cel 1,9 mln zł na lata 2004-2006, poinformował we wtorek wiceminister rolnictwa Stanisław Kowalczyk.
We wtorek w Warszawie odbyła się zorganizowana przez BRE Bank konferencja edukacyjna poświęcona możliwościom pozyskiwania środków, w ramach unijnych funduszy strukturalnych, na rozwój sektora rolno-spożywczego.
Wiceminister podkreślił, że obecnie znacznie wzrosła rola banków w finansowaniu inwestycji, gdyż najpierw trzeba wyłożyć własne środki, a dopiero potem następuje ich częściowy zwrot z UE. Kowalczyk zauważył, że dotychczas złożone wnioski opiewają na 40 proc. przeznaczonej na ten cel kwoty.
Unijne środki są wypłacane w postaci refundacji do 50 proc. kwalifikowanych kosztów, ale nie więcej niż 20 mln zł dla jednej firmy.
Ogółem na wszystkie działania Sektorowego Programu Operacyjnego (SPO) złożonych zostało 35 tys. wniosków na kwotę ok. 4 mld zł (55 proc. środków). Do wykorzystania w ramach SPO w latach 2004-2006 jest łącznie 7,3 mld zł.
Najbardziej aktywne w pozyskiwaniu unijnych pieniędzy są województwa wielkopolskie, mazowieckie, warmińsko-mazurskie i łódzkie. Te województwa złożyły najwięcej wniosków na inwestycje w przetwórstwie rolnym. Najmniejsze zainteresowanie wykazują zakłady z województw lubuskiego, świętokrzyskiego i pomorskiego.
Jak zaznaczyła w trakcie konferencji Katarzyna Romanowska z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR), w ramach SPO (celem programu jest poprawa przetwórstwa i marketingu artykułów rolnych) Unia wspiera takie inwestycje, które zmierzają do poprawy konkurencyjności tego sektora na rynku oraz działania mające na celu dostosowanie do unijnych norm sanitarnych.
"Agencja jako tzw. beneficjent końcowy informuje o możliwościach uzyskania pomocy, przyjmuje wnioski, ocenia je i weryfikuje, kontroluje wykonanie inwestycji oraz wypłaca pieniądze" - dodała Romanowska.
Z programu mogą korzystać praktycznie wszystkie branże przetwórstwa, takie jak przetwórstwo mleka, mięsa, warzyw, zbóż, ziemniaków czy zamrażalnie.
Warunkiem uzyskania pomocy jest m.in. wykazanie, że budowa nowych zakładów ma zapewnioną bazę surowcową, a zwiększenie mocy już istniejącej firmy nie napotka na trudności w zbycie produkcji.
Kowalczyk podkreślił, że obecne zasady korzystania ze środków strukturalnych UE obowiązują do końca 2006 r. Od 2007 r. nastąpi zmiana, która będzie polegała ma połączeniu środków przekazywanych w ramach SPO oraz Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) w jeden fundusz.
Będzie on przeznaczony na wspieranie rozwoju obszarów wiejskich. Rozszerzony zostanie zakres wsparcia; obecnie może być ono przeznaczone na 20 tzw. działań (celów), a będzie rozszerzone na 35 działań. Zwiększone zostaną też środki na program Leader - polegający na wspieraniu oddolnych inicjatyw rozwoju na wsi.
Kowalczyk zaznaczył, że po 2006 r. prawdopodobnie będzie już niemożliwe unijne współfinansowanie rozwoju przetwórstwa w dużych zakładach, zatrudniających powyżej 250 osób.