W Warszawie 27 września na Krakowskim Przedmieściu na Skverze Hoovera oraz na placu przed Centralną Biblioteką Rolniczą odbędzie się Festiwal Jabłka – wydarzenie organizowane przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, przy ścisłej współpracy z Międzynarodowymi Targami Poznańskimi, w szczególności z zespołem IDEAEXPO.
Sadownicy, którzy przyjadą do Warszawy z różnych stron Polski zaprezentują to, czym możemy chwalić się na całym świecie – najsmaczniejsze, najbardziej dorodne i zdrowe jabłka z polskich sadów, którymi częstować będą przybyłych na Festiwal warszawiaków. Honorowy Patronat nad Festiwalem Jabłka objął Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Bronisław Komorowski.
Celem przedsięwzięcia jest promocja jabłek - zarówno ich walorów zdrowotnych, jak i smakowych. Polska jest trzecim co do wielkości producentem tych owoców na świecie. Organizacja Festiwalu wpisuje się naturalnie w cykl działań podjętych jako reakcja na zamknięcie się niektórych kierunków eksportu. Niekwestionowane walory jabłek polskich warte są tego, by Polacy sięgali po nie częściej niż dotychczas. Wydarzenie w formie pikniku jest znakomitym sposobem, by zwiększyć świadomość społeczeństwa, co do zdrowotnych właściwości jabłek i przyczynić się do zwiększenia spożycia tych owoców, szczególnie wśród dzieci i młodzieży, której sposób odżywiania się pozostawia wiele do życzenia.
W programie Festiwalu Jabłka nie zabraknie atrakcji dla publiczności oraz występów gwiazd. I tak zaplanowany został pokaz pt: Jabłkowe inspiracje Karola Okrasy, który zakończy się degustacją przygotowanych dań - łososia z sosem jabłkowym i glazurowanymi winogronami oraz piersi kaczki z jabłkami i sosem i imbirowym. Ciekawie zapowiada się quiz „Co ty wiesz o jabłku” połączony z degustacją różnych odmian jabłek i przykładami zastosowań. Tę część przygotują fachowcy z SGGW – prof. Kazimierz Tomala oraz dr Kamil Jeziorek. Językowe potyczki z jabłkiem stoczy prof. Jerzy Bralczyk, a o jabłkach na swoim stole opowie Katarzyna Cichopek. Pani Katarzyna będzie obecna na pikniku przez cały dzień i poprowadzi program wydarzeń na scenie.
Zainteresowanie publiczności z pewnością przyciągną warsztaty kulinarne, podczas których profesjonalni kucharze będą uczyć, jak zrobić jabłka w cieście, naleśniki z jabłkami z polewą czekoladową, racuchy z cukrem pudrem, rożki z prażonymi jabłkami i cynamonem oraz jabłka pieczone z nadzieniem.
Organizatorzy pomyśleli także o najmłodszych – dla nich przygotowana zostanie strefa zabaw, w której animatorzy prowadzić będą warsztaty plastyczne oraz konkursy z nagrodami. Nie zabraknie ulubionych przez dzieci pokazów baniek mydlanych, gier zręcznościowych oraz malowania buziek.
9180330
1