Podstawowe informacje o dodatkach stosowanych w produkcji żywności oraz listę produktów, w których stosowanie dodatków jest zabronione, konsumenci mogą od wtorku znaleźć na stronie internetowej Polskiej Federacji Producentów Żywności (PFPŻ).
Federacja uruchomiła serwis internetowy » www.dodatki.pfpz.pl, stanowiący kompendium wiedzy o substancjach dodatkowych do żywności. Strona powstała we współpracy z naukowcami.
Strona została podzielona na pięć części. Pierwsza to lista dodatków. Tutaj konsumenci mają do dyspozycji wyszukiwarkę umożliwiającą poznanie zastosowania danej substancji. Wyszukiwarka obejmuje wszystkie dodatki dopuszczone do produkcji żywności.
W drugiej części konsumenci mogą znaleźć definicje dodatków, sposoby ich zastosowania,álistę substancji nie będących dodatkami do żywności oraz dodatki niedozwolone w produkcji żywności.
W części zatytułowanej "bezpieczeństwo konsumenta" można znaleźć podstawowe informacje o ocenie ryzyka i dopuszczaniu substancji dodatkowych.
Natomiast w dziale "fakty i mity" znajdują się najczęściej zadawane pytania i odpowiedzi dotyczące dodatków do żywności.
Dodatkowo strona zawiera wykazy polskich i unijnych przepisów dotyczących żywności.
Naszym celem podczas opracowywania treści strony było przekazanie rzetelnej i aktualnej wiedzyánaukowejájak najszerszej grupie adresatów: producentów i konsumentów, reprezentantów nauki, studentów, dziennikarzy oraz środowisk opiniotwórczych - poinformowała Federacja w komunikacie.