Federacja Banków Żywności apeluje, by nie marnować jedzenia
22 kwietnia 2011
Szacuje się, że Polacy wyrzucają średnio 18 proc. swoich miesięcznych zakupów. Wartość żywności wyrzuconej w ciągu miesiąca to ok. 45 zł. Według danych Federacji Polskich Banków Żywności w sumie w Polsce marnuje się ok. 4 mln ton żywności - informuje PAP. Banki Żywności przypominają, że choć Święta Wielkanocne kojarzą się z zastawionym stołem, nasze żołądki mają ograniczone możliwości, natomiast pojemniki na śmieci wydają się mieć nieskończoną pojemność.
Planowanie rozsądnych zakupów należy rozpocząć od przeliczenia, ile osób będzie uczestniczyć w świątecznych posiłkach oraz ile dni spędzimy w domu, a ile odwiedzając rodzinę czy znajomych. Jeżeli chcemy, aby nasze święta były urozmaicone, najlepiej przygotować kilka potraw w mniejszych porcjach.