KE oficjalnie poinformowała o wpisaniu fasoli piękny Jaś z Doliny Dunajca do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych. Znaczy to, że uprawiana w Dolinie Dunajca fasola będzie mogła być opatrywana logiem UE.
Fasola piękny Jaś z Doliny Dunajca (fasola z Doliny Dunajca) wyróżnia się dużymi nasionami, wysoką zawartością magnezu, słodkim smakiem, delikatną strukturą i konsystencją, cienką i miękką skórką oraz krótkim czasem gotowania.
O jej wpisaniu do unijnego rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (AOP) i Chronionych Oznaczeń Geograficznych (IGP) informowało już w środę ministerstwo rolnictwa. Informację oficjalnie ogłosiła w komunikacie opublikowanym w poniedziałek Komisja Europejska.
Według informacji ministerstwa rolnictwa Dolina Dunajca to jeden z najcieplejszych terenów w Polsce, a występujące tam powodzie naniosły wartościowe namuły rzeczne, dzięki którym tamtejsze gleby stały się żyzne. Plantacje pięknego Jasia wpisały się już na stałe w krajobraz Doliny Dunajca, a fasola pod różnymi postaciami stanowi ważny element regionalnej kuchni. Organizowane są święta promujące to warzywo, takie jak "Święto Fasoli" i "Fasolowe Żniwa".
Decyzja KE zastrzega obie nazwy produktu, czyli zarówno "Fasola piękny Jaś z Doliny Dunajca", jak i "Fasola z Doliny Dunajca". Oprócz fasoli status produktu zastrzeżonego uzyskała w poniedziałek włoska lukrecja "Liquirizia di Calabria".
Prawo unijne przewiduje możliwość zastrzeżenia nazwy produktu ze względu na miejsce i sposób jego produkcji i transformacji (AOP), ze względu na pochodzenie geograficzne produktów, które się na niego składają (IGP) oraz ze względu na tradycyjny sposób jego produkowania (STG). Jak podkreśla KE, wpisanie produktów do unijnego rejestru nazw chronionych sprzyja różnorodności rolnictwa, pozwala na wyeliminowanie podróbek oraz ułatwia komercjalizację produktów.
Do tej pory 32 polskie produkty spożywcze zostały wpisane do unijnych rejestrów, w tym kabanosy, jabłka łąckie czy tradycyjny na Śląsku wypiek - kołacz śląski.
7312953
1