Spółka Farmio SA po dwumiesięcznej ogólnopolskiej kampanii telewizyjnej zaktywizowała się w sieci. Wspólnie z Katarzyną Guzik, autorką bloga gotowaniecieszy.blox.pl, marka Farmio przeprowadziła konkurs kulinarny dla blogerów pod nazwą: „Wielkanoc z Farmio”, którego tematem były potrawy z jaj. Jego efektem było ponad 130 wielkanocnych potraw, które stanowią doskonały poradnik oraz inspirację dla wszystkich osób przygotowujących świąteczne posiłki.
Główną nagrodę otrzymała „Wielkanocna baba z jajami” Pani Kasi z bloga: pelnytalerz.blogspot.com. Druga nagroda za „Wielkanocny quiche” przypadła Pani Sandrze z ooomnomnomnom.blogspot.com. Wyróżnione potrawy to: „Świąteczny sernik limonkowy
w polewie z białej czekolady”, „Wielkanocny pasztet jajeczny z pieczarkami” oraz „Jezioro łabędzie”. Blogerzy - autorzy najlepszych przepisów otrzymali nagrody pieniężne.
Adresatem konkursu kulinarnego była szczególnie wymagająca grupa konsumentów, a zarazem użytkowników Internetu, jaką są blogerzy. W konkursie rywalizowało ze sobą ponad 130 przepisów na dania tradycyjne, jak też autorskie potrawy blogerów, z wykorzystaniem jajek Farmio - pochodzących od kur karmionych certyfikowaną paszą wolną od GMO
i dodatkowo przebadanych na obecność antybiotyków.
– Cieszę się, że przed Wielkanocą miałam możliwość przeprowadzenia na moim blogu konkursu na potrawy z jaj. Nie ma lepszego czasu niż Wielkanoc na eksperymentowanie w kuchni z jajkami. Zdecydowałam się na współpracę z marką Farmio również dlatego, że oferuje jajka dodatkowo przebadane na antybiotyki, z kontrolowanych gospodarstw, które stosują pasze wolne od GMO” - komentuje Katarzyna Guzik, autorka bloga gotowaniecieszy.blox.pl
- „Propozycje potraw z dodatkiem jajek Farmio, zgłoszone w konkursie, były naprawdę fantastyczne, a zdjęcia potraw zachwycały. Wśród nadesłanych zgłoszeń znaleźliśmy wiele naprawdę oryginalnych dań. Wiele pięknie się prezentowało w świątecznych aranżacjach,
a niektóre dodatkowo wyróżniały się dowcipnymi, kreatywnymi nazwami. Wybór zwycięskich prac wśród szerokiego grona faworytów nie był więc łatwy. Blogosfera wzbogaciła się o wiele doskonałych przepisów, które zainspirują i nas, i internautów do stworzenia nowych wielkanocnych potraw. Dzięki nim nasze świąteczne menu będzie w tym roku smaczniejsze
i piękniejsze.” – podsumowuje Joanna Bancerowska, dyrektor komunikacji Farmio SA
Partnerem Farmio w organizacji konkursu był popularny blog „Gotowanie cieszy”, prowadzony nieprzerwanie od 2008 r. przez sympatyczną krakowiankę, pasjonatkę gotowania i fotografii kulinarnej — Kasię Guzik. Współpraca z blogerką zakończyła się sukcesem: wspaniałymi przepisami, zaangażowaniem blogerek oraz bardzo dużą liczbą zgłoszeń konkursowych. Firma jest zadowolona z efektywności projektu.
Blog Katarzyny Guzik gotowaniecieszy.pl wpisał się już na stałe w krajobraz polskiej blogosfery kulinarnej i ma wielu sympatyków, co potwierdzają, m. in. statystki: miesięcznie odwiedza go 150 tysięcy unikalnych użytkowników, a jego profil na Facebooku ma ponad 17 tys. fanów . O Kasi Guzik i jej blogu było ostatnio bardzo głośno w polskim internecie, kiedy okazało się że piękne zdjęcie blogerki zamieściła bez podania źródła na swoim profilu Ewa Chodakowska—najpopularniejsza polska trenerka fitness i topowa celebrytka. Jej wpadka była szeroko komentowana w sieci, w szczególności w serwisach plotkarskich, i przysporzyła popularności blogowi “Gotowanie cieszy”.
Z najlepszymi przepisami świątecznymi można zapoznać się w serwisach:
http://www.farmio.com/przepisy-kulinarne-blogerow
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2014/04/Wyniki-Wielkanocnego-konkursu-z-Farmio.html
9032919
1