A_BIO_AGRO_950

Farbują cukier! Po co?

5 stycznia 2016
Uwaga! Biorąc z regału sklepowego brązowy cukier, warto sprawdzić jego skład. Okazuje się, że niektórzy producenci zamiast prawdziwego cukru trzcinowego podrzucają na półki zwykły biały kryształ barwiony karmelem. A za pół kilograma takiego cukru trzeba zapłacić ponad 5 zł!

Przy zakupie brązowego kryształu należy zwrócić uwagę na jego skład. Nie każdy jest bowiem zrobiony z trzciny cukrowej. Producenci czując, że mogą zarobić na takim cukrze, dodają do niego karmel i podnoszą ceny.

– Dla konsumentów cukier brązowy jest cukrem trzcinowym. Tymczasem nasz brązowy cukier jest cukrem buraczanym z dodatkiem karmelu – przyznaje Janusz Pieron, pełnomocnik firmy Pfeifer.



POWIĄZANE

Według ekspertów, w nowym sezonie produkcja olejów roślinnych w Turcji spadnie d...

Copa-Cogeca ogłasza zwycięzców 6. Europejskiej Nagrody za Innowacje Spółdzielcze...

Czy wiesz, że istotą bezstresowego i owocnego sezonu żniw może być planowanie za...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę