biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Farbują cukier! Po co?

5 stycznia 2016
Uwaga! Biorąc z regału sklepowego brązowy cukier, warto sprawdzić jego skład. Okazuje się, że niektórzy producenci zamiast prawdziwego cukru trzcinowego podrzucają na półki zwykły biały kryształ barwiony karmelem. A za pół kilograma takiego cukru trzeba zapłacić ponad 5 zł!

Przy zakupie brązowego kryształu należy zwrócić uwagę na jego skład. Nie każdy jest bowiem zrobiony z trzciny cukrowej. Producenci czując, że mogą zarobić na takim cukrze, dodają do niego karmel i podnoszą ceny.

– Dla konsumentów cukier brązowy jest cukrem trzcinowym. Tymczasem nasz brązowy cukier jest cukrem buraczanym z dodatkiem karmelu – przyznaje Janusz Pieron, pełnomocnik firmy Pfeifer.



POWIĄZANE

W obliczu dynamicznych zmian na rynku surowców roślinnych, sektor paszowy w Euro...

W sezonie 2024/25 Unia Europejska wyłania się jako kluczowy światowy importer śr...

Lato w polu nie zna odpoczynku. To czas intensywnej pracy, gdy każda godzina ma ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę