FAO: W ciągu roku indeks cen żywnosci wzrósł o 26,4 proc.
7 października 2011
Indeks cen żywności na świecie we wrześniu 2011 r. wyniósł 225,0 pkt., wobec 229,5 pkt. w sierpniu po rewizji w dół o 2,3 pkt. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W ciągu roku indeks wzrósł o 48,3 pkt, czyli o 26,4 proc.
"Ostatni spadek indeksu odzwierciedla spadki międzynarodowych cen większości towarów uwzględnionych w indeksie. Najbardziej spadły ceny cukru, zbóż i olei" - napisano w komunikacie.
Indeks cen żywności w lutym 2011 r. osiągnął poziom 237,7 pkt., co jest historycznym szczytem.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olei i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.
Poniżej indeks cen żywności oraz indeksy składowe z ostatnich 12 miesięcy.