OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

FAO: indeks cen żywności spadł o 7,37 proc.

10 lutego 2012
Indeks cen żywności na świecie w styczniu 2012 r. wyniósł 214,3 pkt., wobec 210,3 pkt. w grudniu po rewizji w dół o 0,7 pkt. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). W ciągu roku indeks spadł o 7,37 proc.
"W styczniu wzrosły ceny wszystkich produktów uwzględnionych w indeksie, przy czym najbardziej rosły ceny olejów, wyprzedzając nieco zboża, cukier, nabiał i mięso" - napisano w komunikacie.
Indeks cen żywności w lutym 2011 r. osiągnął historyczny szczyt na poziomie 237,9 pkt.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olei i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.


POWIĄZANE

Stowarzyszenie "Otwarte Klatki" to organizacja która od lat uderza w polskiego r...

Zdrowie roślin jest podstawą życia i bezpieczeństwa żywnościowego, a zatem stano...

Według systemu informacyjnego FGIS "Argus-Fito" od początku 2025 roku od 7 maja ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę