Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

FAO: indeks cen żywności spadł o 7,37 proc.

10 lutego 2012
Indeks cen żywności na świecie w styczniu 2012 r. wyniósł 214,3 pkt., wobec 210,3 pkt. w grudniu po rewizji w dół o 0,7 pkt. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). W ciągu roku indeks spadł o 7,37 proc.
"W styczniu wzrosły ceny wszystkich produktów uwzględnionych w indeksie, przy czym najbardziej rosły ceny olejów, wyprzedzając nieco zboża, cukier, nabiał i mięso" - napisano w komunikacie.
Indeks cen żywności w lutym 2011 r. osiągnął historyczny szczyt na poziomie 237,9 pkt.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olei i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.


POWIĄZANE

Europejskie organizacje rolnicze wystosowały dwa listy otwarte w sprawie spójnej...

Jesień w pełni. Przed nami długie i zimne wieczory, podczas których będziemy spę...

Rosyjska pszenica: dane dotyczące zbiorów wskazują na nieznacznie niższą produkc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę