Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

FAO: indeks cen żywności spadł o 7,37 proc.

10 lutego 2012
Indeks cen żywności na świecie w styczniu 2012 r. wyniósł 214,3 pkt., wobec 210,3 pkt. w grudniu po rewizji w dół o 0,7 pkt. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). W ciągu roku indeks spadł o 7,37 proc.
"W styczniu wzrosły ceny wszystkich produktów uwzględnionych w indeksie, przy czym najbardziej rosły ceny olejów, wyprzedzając nieco zboża, cukier, nabiał i mięso" - napisano w komunikacie.
Indeks cen żywności w lutym 2011 r. osiągnął historyczny szczyt na poziomie 237,9 pkt.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olei i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę