FAMMU/FAPA informuje, że według oceny Agendy ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), światowe ceny żywności w czerwcu były prawie tak wysokie, jak w rekordowym pod tym względem lutym tego roku. Przyczynił się do tego m.in. wzrost cen cukru.
Jak przypomina Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych w ministerstwie rolnictwa, FAO opiera się na wskazaniach indeksu cen żywności, którym mierzy miesięczne ceny koszyka towarów spożywczych. Indeks osiągnął w czerwcu 234 punkty, co oznacza wzrost o 1 proc. w stosunku do maja i aż 39 proc. więcej, niż w czerwcu 2010 r.
Rekord wszechczasów z lutego br. to 238 punktów.
Według FAO, do czerwcowego wskaźnika przyczynił się zwłaszcza międzynarodowy wzrost cen cukru. Zdaniem FAO ma to związek m.in. z zapowiedziami dotyczącymi spadku produkcji cukru w Brazylii, która jest światowym liderem w jego produkcji.
W czerwcu nieznacznie podrożały globalne produkty mleczne i ryż. Potaniała zaś pszenica i olej palmowy, natomiast ceny mięsa i oleju sojowego były stabilne .