Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

FAO: Droższy cukier to droższa żywność

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA informuje, że według oceny Agendy ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), światowe ceny żywności w czerwcu były prawie tak wysokie, jak w rekordowym pod tym względem lutym tego roku. Przyczynił się do tego m.in. wzrost cen cukru.

Jak przypomina Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych w ministerstwie rolnictwa, FAO opiera się na wskazaniach indeksu cen żywności, którym mierzy miesięczne ceny koszyka towarów spożywczych. Indeks osiągnął w czerwcu 234 punkty, co oznacza wzrost o 1 proc. w stosunku do maja i aż 39 proc. więcej, niż w czerwcu 2010 r.
Rekord wszechczasów z lutego br. to 238 punktów.
Według FAO, do czerwcowego wskaźnika przyczynił się zwłaszcza międzynarodowy wzrost cen cukru. Zdaniem FAO ma to związek m.in. z zapowiedziami dotyczącymi spadku produkcji cukru w Brazylii, która jest światowym liderem w jego produkcji.
W czerwcu nieznacznie podrożały globalne produkty mleczne i ryż. Potaniała zaś pszenica i olej palmowy, natomiast ceny mięsa i oleju sojowego były stabilne .



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę