Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

FAO: ceny żywności spadły z rekordowego poziomu, ale na krótko

5 stycznia 2016
Ceny żywności na świecie spadły w marcu po ośmiu miesiącach marszu w górę do rekordowego poziomu – wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, FAO.

Indeks cen żywności na świecie, który co miesiąc monitoruje zmiany kosztów żywności, w tym zbóż, mięsa i cukru, osiągnął w marcu poziom 229,8 punktów wobec rekordowego odczytu 236,8 pkt. w lutym. Zawirowania na Bliskim Wschodzie i kataklizmy w Japonii obniżyły popyt na zboże, podcinając ceny. Ale ONZ ostrzegła, że spadek ten jest tylko chwilowy – relacjonuje Bloomberg.  
Wysocy przedstawiciele oenzetowskiej agencji powiedzieli Reutersowi, że globalne ceny żywności zaczną znowu rosnąć, kiedy dojdzie do odrodzenia popytu. „Uważamy, że odbicie cen nastąpi w ciągu najbliższych kilku tygodni i już można dostrzec świadczące o tym oznaki” – mówi  Concepcion Calpe, starszy ekonomista w FAO.
W takich rejonach, jak Afryka Północna, Bliski Wschód i Japonia doszło do zakłóceń w imporcie zboża przez kluczowych odbiorców. Zboże jest używane nie tylko do bezpośredniej konsumpcji, lecz także na paszę dla zwierząt oraz do produkcji biopaliw i popyt w tym trzech dziedzinach stale na świecie rośnie.Do wyższych cen żywności przyczynia się także droga ropa naftowa, gdyż zwiększa to koszty produkcji artykułów spożywczych oraz dalej podnosi zapotrzebowanie na biopaliwa.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę