Indeks cen żywności na świecie w sierpniu 2011 r. wyniósł 231,1 pkt., wobec 231,8 pkt. w lipcu i 233,2 pkt. w czerwcu po rewizji w dół o 0,6 pkt. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). W ciągu roku indeks wzrósł o 48,3 pkt, czyli o 26,4 proc.
- Wyższe ceny zbóż w sierpniu zostały zrównoważnone przez spadki większości innych produktów składających się na indeks cen, w szczególności olejów i nabiału - napisano w komunikacie.
Indeks cen żywności w lutym 2011 r. osiągnął poziom 238 pkt., co jest historycznym szczytem.
FAO w sierpniu nie publikowała indeksu.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olei i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.