MERCOSUR1
TSW_XV_2025

FAMMU FAPA informuje

16 września 2008
Rynek wołowiny i cielęciny oraz mięsa baraniego i koziego   

PIERWSZY PRZYPADEK TZW. CHOROBY NIEBIESKIEGO JĘZYKA W SZWECJI
Władze szwedzkie poinformowały o wykryciu pierwszego źródła epidemii tzw. choroby niebieskiego języka na terenie Szwecji. Zainfekowane zwierzęta (dwie krowy) znaleziono na farmie w Holland w południowo-zachodniej części kraju. Także władze duńskie poinformowały o wykryciu pierwszego źródła tej choroby w 2008 roku. Chora krowa należała do stada 104 zwierząt na farmie w Bredebro, leżącej na południu Danii.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Reuters, AgraNet

SEKTOR OWCZARSKI W UNII POTRZEBUJE SZYBKIEGO WSPARCIA
Unijni ministrowie rolnictwa wyrazili wspólne przekonanie o potrzebie natychmiastowego wsparcia producentów owiec we Wspólnocie. Do dyskusji dotyczącej kryzysu w sektorze owczarskim doszło podczas ubiegło-tygodniowego spotkania w Limoges obecnego przewodniczącego Rady Rolnej, francuskiego ministra rolnictwa Michela Branier z ministrami rolnictwa Wielkiej Brytanii, Irlandii, Hiszpanii oraz Rumunii. W spotkaniu uczestniczyli również przedstawiciele Parlamentu Europejskiego oraz reprezentanci unijnej komisarz ds. rolnictwa Mariann Fischer Boel. Zgodzono się, iż podjęte powinny zostać dwa działania. Po pierwsze zwiększenie pomocy płynącej z II filaru WPR do sektora owczarskiego, a po drugie udzielenie wsparcia bezpośredniego. Ponadto wyrażono potrzebę poprawy standardów jakościowych oraz zharmonizowanie przepisów dotyczących zdrowia i bezpieczeństwa. Poza tym uczestnicy spotkania wyrazili potrzebę lepszego zarządzania w obliczu zagrożenia wynikającego z rozprzestrzeniania się tzw
 . choroby niebieskiego języka, a także potrzebę promocji mięsa owczego, która zwiększyłaby popyt na ten gatunek mięsa.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: AgraNet

ROŚNIE LICZBA BRAZYLIJSKICH PRODUCENTÓW EKSPORTUJĄCYCH WOŁOWINĘ DO UNII
W ostatnich tygodniach zwiększyła się liczba brazylijskich farm posiadających zgodę na eksport wołowiny do Unii. Obecnie jest ich 222, podczas gdy przed tygodniem było 165. Ocenia się, że liczba brazylijskich farm posiadających uprawnienia eksportowe powinna wynosić około 3000. Pozwoliłoby to na odbudowanie dostaw brazylijskiej wołowiny do Unii do poziomu sprzed lutego br., kiedy to weszły zaostrzone unijne przepisy dotyczące eksportu mięsa z Brazylii.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Meat Livestock Australia


WZROST EKSPORTU WOŁOWINY I JAGNIĘCINY Z WIELKIEJ BRYTANII W I KWARTALE BR.
W kwartale br. Brytyjczycy wyeksportowali 35 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 35% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wartość tego eksportu wyniosła blisko 111 mln euro. W tym samym czasie eksport mięsa jagnięcego z Wielkiej Brytanii zwiększył się o 7%. W ujęciu wartościowym wzrósł on (eksport) o 20% do 143 mln euro.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: AgraNet

PRODUKCJA MIĘSA OWCZEGO I KOZIEGO W KRAJACH UE W 2007 ROKU
Według ostatniego raportu Eurostatu w 2007 roku produkcja mięsa owczego oraz koziego w krajach UE obniżyła się łącznie o 3% w stosunku do 2006 roku. Produkcja mięsa owczego zmniejszyła się o 2,6%, natomiast mięsa koziego spadła o 6,7%. Łączny udział Rumunii i Bułgarii w produkcji tych dwóch gatunków mięsa w krajach Wspólnoty wyniósł 7,5%, natomiast 10 nowych krajów Wspólnoty, przyjętych od 1 maja 2004 roku, ukształtował się na poziomie zaledwie 0,9%. Biorąc pod uwagę jedynie poziom produkcji mięsa koziego różnice dotyczące udziałów w produkcji ogółem tego gatunku mięsa w Unii w przypadku Bułgarii i Rumunii oraz 10 nowych krajów Wspólnoty nie są już tak duże. Udział Rumunii i Bułgarii w produkcji mięsa koziego w krajach UE wynosi 8,6%, natomiast 10 nowych krajów Wspólnoty kształtuje się na poziomie 7,5%. Według prognoz Eurostatu w 2008 oraz w 2009 roku należy się spodziewać kontynuacji spadkowego trendu w produkcji mięsa owczego oraz koziego w krajach UE. Tym niemniej podaż ty
 ch gatunków mięsa na rynku unijnym będzie kształtować się na relatywnie stałym poziomie. W 2007 roku liczba ubijanych owiec w krajach Wspólnoty obniżyła się o 4%, natomiast w 2008 roku może spaść o kolejne 1,1%. Liczba ubojów kóz zwiększyła się w minionym roku o 0,1%, a w 2008 roku spodziewany jest jej 1,8% wzrost.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Eurostat


MNIEJSZY EKSPORT WOŁOWINY Z BRAZYLII
W pierwszych ośmiu miesiącach br. Brazylijczycy wyeksportowali łącznie 711,7 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 22% mniej niż w analogicznym okresie 2007 roku. Dochody z eksportu tego gatunku mięsa wzrosły o 18%, głównie za sprawą wyższych cen eksportowych, które zwiększyły się o 50% do średniego poziomu 3818 USD/t. Oczekuje się, że w dalszej części 2008 roku eksport ten będzie nadal niski, ze względu na wysokie ceny bydła oraz oczekiwany 5% spadek produkcji wołowiny w bieżącym roku. Na poziom eksportu wpływa wzrost wartości reala brazylijskiego w stosunku do dolara amerykańskiego, o 22% w porównaniu z 2007 rokiem.
Tymczasem jak prognozuje amerykański departament rolnictwa (USDA), w 2008 roku Brazylia wyeksportuje 2,2 mln ton, tj. o 11% mniej niż w 2007 roku. Produkcja mięsa wołowego obniży się o 1% do 9,2 mln ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Meat Livestock Australia, USDA

WZROST IMPORTU WOŁOWINY DO JAPONII W LIPCU BR.
W lipcu br. import wołowiny do Japonii zwiększył się o 8% do 39,3 tys. ton. Wzrost ten w dużej mierze wynikał z większych dostaw tego gatunku mięsa ze Stanów Zjednoczonych (wzrost o 81% do 6,7 tys. ton). Dostawy australijskiej wołowiny były stabilne w porównaniu z lipcem 2007 roku, wynosząc 28,6 tys. ton (wzrost o 1%).
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Meat Livestock Australia

ARGENTYNA MOŻE ZACZĄĆ IMPORTOWAĆ WOŁOWINĘ PRZED 2012 ROKIEM
Zdaniem wielu argentyńskich ekspertów, Argentyna będzie zmuszona zacząć sprowadzać wołowinę jeszcze przed 2012 rokiem, jeżeli rząd nie zmieni swojej polityki dotyczącej eksportu. Dotychczas Argentyna była tradycyjnym eksporterem wysokiej jakości wołowiny. Spożycie tego gatunku mięsa w Argentynie jest najwyższe na świecie, wynosząc 69 kg na osobę. Od czasu wprowadzenia przez rząd argentyński ograniczeń w handlu wołowiną, pogłowie bydła w tym kraju zaczęło spadać, podobnie jak waga ubijanych zwierząt. Eksport mięsa wołowego z Argentyny zmniejszył się dramatycznie, tylko w I połowie br. spadł o 17%. Argentyńscy dostawcy przestali realizować umowy na dostawy wołowiny do krajów Unii Europejskiej. Wielu argentyńskich ranczerów zmieniło swój profil produkcji, zwiększając swoje zainteresowanie produkcją soi, pszenicy i kukurydzy, unikając strat, jakie zaczęła przynosić produkcja bydła. Spowodowało to kontynuację spadku pogłowia bydła w Argentynie, które nie wzrosło od 2005 roku. Pona
 dto pojawiły się problemy z podażą mięsa wołowego na rynku wewnętrznym, gdyż konsumpcja wzrosła, a produkcja nadal maleje. Wszystko na to wskazuje, że jeżeli obecne trendy w sektorze nie zostaną zmienione, Argentyna będzie zmuszona przed 2012 rokiem zacząć importować mięso wołowe.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: AgraNet



POWIĄZANE

W ostatnich latach przemysł rozrywkowy w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany. Dz...

W dzisiejszym świecie, w którym technologia jest nieodłącznym elementem życia co...

W dzisiejszym świecie zmiany w gospodarce zachodzą w zastraszającym tempie. Prze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę