Pod hasłem „Fakty i mity o mleku”. 25 listopada Polska Izba Mleka zorganizowała w Białymstoku konferencje , której tematem przewodnim była laktoza zawarta w mleku oraz ocena spożycia mleka wśród młodzieży.
Spotkanie, które sfinansowane było z Funduszy Promocji Mleka odbyło się Zespołu Szkół Rolniczych, a wśród zaproszonych oprócz uczniów byli również licznie przybyli nauczyciele, jak również pielęgniarki szkolne. W roli ekspertów wystąpili między innymi prof. dr hab. n. med. Janina Danuta Piotrowska – Jastrzębska oraz dr n. med. Irena Białokoz – Kalinowska
Prof. Jastrzębska w swoim wykładzie zwróciła uwagę na informacje, które od pewnego czasu bardzo często pojawiają się w mediach, jakoby spożywanie mleka i produktów mlecznych, które w swym składzie zawierają laktozę, miało negatywny wpływ na zdrowie dzieci, młodzieży jak również dorosłych. Obaliła mit, że z nietolerancją na cukier mleczny, jakim jest laktoza, cierpi 30% społeczeństwa. Wskazała, że na potwierdzoną klinicznie klasyczną przypadłość nietolerancji laktozy cierpi jedynie nieco ponad 3% polskiego społeczeństwa. Podkreśliła również, że pomimo dość wysokiej świadomości konsumentów o roli mleka i jego przetworów, zapominamy o nim w układaniu naszego codziennego jadłospisu, choć stanowi jeden z ważniejszych elementów piramidy żywieniowej. A mleko jest przecież najcenniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, białka i wielu witamin – informuje Polska Izba Mleka
Natomiast w swoim wystąpieniu dr. n. med. Irena Białokoz – Kalinowska zaprezentowała przeprowadzone wśród młodzieży badania oceniające spożycie mleka wśród młodzieży. Wynik badań nie jest jednak zadowalający. Wskazuje bowiem na potrzebę ciągłej edukacji już od najmłodszych lat w zakresie promocji spożycia mleka i jego przetworów. Tylko dzięki takim działaniom możemy zaszczepić w dzieciach potrzebę picia mleka i spożywania jego przetworów, jak również uświadomić im, że są niezwykle cennym składnikiem codziennej diety.