biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Europejski Fundusz Rozwoju Wsi zaprasza

5 stycznia 2016
W najbliższą niedzielę – 16 grudnia br., – w Warszawie odbędzie się Świąteczny Kiermasz Produktów Regionalnych, współorganizowany przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej. Producenci z różnych regionów Polski zaprezentują swoje tradycyjne wyroby w „Fortecy”. Podczas kiermaszu nie zabraknie innych atrakcji, w tym gotowania na żywo, rodzinnych warsztatów kulinarnych, rozmów o dobrym jedzeniu i konkursów.  
        
W najbliższą niedzielę – 16 grudnia br. – w warszawskiej „Fortecy” (przy ul. Zakroczymskiej 12) odbędzie się Świąteczny Kiermasz Produktów Regionalnych, organizowany przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej (EFRWP), Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) oraz Slow Food Youth Warszawa. Od godziny 10:00 do 17:00 mieszkańcy stolicy będą mogli zasmakować w ponad stu produktach tradycyjnych i regionalnych, zrobić świąteczne zakupy oraz wziąć udział w atrakcyjnych wydarzeniach.

Podczas kiermaszu na stoiskach producentów – zaproszonych z różnych regionów Polski – pojawią się wyjątkowe specjały, w tym: tradycyjne alkohole (miody, nalewki, piwa), oleje, sery, masło, jaja, drób, wędliny, dziczyzna, ryby (świeże i wędzone), wyroby piekarskie, przetwory i soki, czy ekologiczne warzywa i zioła.

Na gości będzie czekać też wiele innych atrakcji. Zaplanowano Rodzinne Warsztaty Pierogowe, degustacje regionalnych przysmaków oraz rozmowy z producentami na temat ich wyrobów, aby kupujący mogli poznać specyfikę nabywanych specjałów. Odbędą się również pokazy gotowania na żywo – z wykorzystaniem produktów dostępnych na kiermaszu. Ponadto odwiedzający, jako pierwsi, będą mieli okazję zobaczyć filmiki promujące tradycyjne i regionalne wyroby oraz wziąć udział w losowaniu książek o tematyce kulinarnej.

Kiermasz poprowadzą: Grzegorz Łapanowski – prowadzący programy kulinarne
i warsztaty, kucharz i znawca kuchni oraz David Gaboriaud – francuski kucharz
i smakosz, którzy zaprezentują na scenie także swoje umiejętności kulinarne.

Podczas kiermaszu, o godz. 13:00, odbędzie się ogłoszenie wyników
i wręczenie nagród zwycięzcom II edycji konkursu kulinarnego „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”. Konkurs ogłoszono podczas warsztatów kulinarnych, odbywających się w poszczególnych województwach. Wzięli w nim udział młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski. Dziesięć najlepszych zespołów, wyłonionych na podstawie nadesłanych przepisów, zostało zaproszonych na finał do Warszawy.
– Świąteczny Kiermasz Produktów Regionalnych oraz cykl warsztatów i finał konkursu kulinarnego są częścią inicjatywy „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, której celem jest działanie na rzecz zrównoważonego rozwoju, poprzez wykorzystywanie regionalnych i tradycyjnych produktów w nowoczesnej kuchni polskiej – mówi Marek Zagórski, Prezes Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej. – Organizując te wydarzenia chcieliśmy zwrócić uwagę na bogactwo polskich wyrobów lokalnych
i zainteresować nimi konsumentów – dodaje.
Projekt „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta” realizuje Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth Warszawa. Jest on finansowany przez EFRWP i UE, w ramach grantu europejskiego na promocję Wspólnej Polityki Rolnej.



POWIĄZANE

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych podkreśla konieczność traktowa...

Obecnie zastrzeżonych jest ponad 6,5 mln numerów PESEL. Jak podkreślają znawcy t...

 Rynek zbóż (jęczmień, pszenica, kukurydza) Ukraina: ceny jęczmienia paszowego r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę