W najbliższą niedzielę – 16 grudnia br., – w Warszawie odbędzie się Świąteczny Kiermasz Produktów Regionalnych, współorganizowany przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej. Producenci z różnych regionów Polski zaprezentują swoje tradycyjne wyroby w „Fortecy”. Podczas kiermaszu nie zabraknie innych atrakcji, w tym gotowania na żywo, rodzinnych warsztatów kulinarnych, rozmów o dobrym jedzeniu i konkursów.
W najbliższą niedzielę – 16 grudnia br. – w warszawskiej „Fortecy” (przy ul. Zakroczymskiej 12) odbędzie się Świąteczny Kiermasz Produktów Regionalnych, organizowany przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej (EFRWP), Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) oraz Slow Food Youth Warszawa. Od godziny 10:00 do 17:00 mieszkańcy stolicy będą mogli zasmakować w ponad stu produktach tradycyjnych i regionalnych, zrobić świąteczne zakupy oraz wziąć udział w atrakcyjnych wydarzeniach.
Podczas kiermaszu na stoiskach producentów – zaproszonych z różnych regionów Polski – pojawią się wyjątkowe specjały, w tym: tradycyjne alkohole (miody, nalewki, piwa), oleje, sery, masło, jaja, drób, wędliny, dziczyzna, ryby (świeże i wędzone), wyroby piekarskie, przetwory i soki, czy ekologiczne warzywa i zioła.
Na gości będzie czekać też wiele innych atrakcji. Zaplanowano Rodzinne Warsztaty Pierogowe, degustacje regionalnych przysmaków oraz rozmowy z producentami na temat ich wyrobów, aby kupujący mogli poznać specyfikę nabywanych specjałów. Odbędą się również pokazy gotowania na żywo – z wykorzystaniem produktów dostępnych na kiermaszu. Ponadto odwiedzający, jako pierwsi, będą mieli okazję zobaczyć filmiki promujące tradycyjne i regionalne wyroby oraz wziąć udział w losowaniu książek o tematyce kulinarnej.
Kiermasz poprowadzą: Grzegorz Łapanowski – prowadzący programy kulinarne
i warsztaty, kucharz i znawca kuchni oraz David Gaboriaud – francuski kucharz
i smakosz, którzy zaprezentują na scenie także swoje umiejętności kulinarne.
Podczas kiermaszu, o godz. 13:00, odbędzie się ogłoszenie wyników
i wręczenie nagród zwycięzcom II edycji konkursu kulinarnego „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”. Konkurs ogłoszono podczas warsztatów kulinarnych, odbywających się w poszczególnych województwach. Wzięli w nim udział młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski. Dziesięć najlepszych zespołów, wyłonionych na podstawie nadesłanych przepisów, zostało zaproszonych na finał do Warszawy.
– Świąteczny Kiermasz Produktów Regionalnych oraz cykl warsztatów i finał konkursu kulinarnego są częścią inicjatywy „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, której celem jest działanie na rzecz zrównoważonego rozwoju, poprzez wykorzystywanie regionalnych i tradycyjnych produktów w nowoczesnej kuchni polskiej – mówi Marek Zagórski, Prezes Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej. – Organizując te wydarzenia chcieliśmy zwrócić uwagę na bogactwo polskich wyrobów lokalnych
i zainteresować nimi konsumentów – dodaje.
Projekt „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta” realizuje Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth Warszawa. Jest on finansowany przez EFRWP i UE, w ramach grantu europejskiego na promocję Wspólnej Polityki Rolnej.
9012197
1